Kylian Mbappé hibája a franciák továbbjutásába került

Elképesztő fordulatokat tartogatott mindkét hétfő esti Európa-bajnoki nyolcaddöntő. A spanyolok után a svájci labdarúgó-válogatott is hatalmas csatát követően, 3-3-as döntetlen után tizenegyesekkel 5-4-re verte a világbajnok franciákat, ezzel kivívta helyét a kontinens nyolc legjobb csapata között.

Magyar Nemzet
2021. 06. 28. 23:56
Kylian Mbappé
Kylian Mbappé magányossága Fotó: Daniel Mihailescu Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájciak a találkozó előtt azt ígérték, nem bunkerfocival állnak ki a világbajnok ellen. A mérkőzésen hamar kiderült, hogy nem csak a levegőbe beszéltek, és bátor játékuk megkoronázásaként ők kerültek előnybe a 15. percben. Steven Zuber beívelését Haris Seferović bólintotta a kapuba. A gólt ITT tekinthetik meg. (0-1)

Haris Seferović (fehér mezben) fejesét meglepetten figyelte Hugo Lloris (sárgában)
Fotó: MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu

A félidő további része francia támadások jegyében telt, de a gallok pontatlan lövéseikkel egyszer sem tesztelték Yann Sommert.

A fordulás után már-már lehetetlennek tűnő helyzetbe kerülhetett volna Franciaország, hiszen Zuber buktatásáért az 53. percben tizenegyeshez jutottak a svájciak. Ricardo Rodríguez állt a labda mögé, a kapu jobb oldalát célozta meg, de bánatára Hugo Lloris is azt az oldalt választotta, így kivédte a próbálkozását.

És ahogy azt mondani szokták, ha nem lősz gólt, akkor kapsz – nos, a svájci csapat ezt duplán is megtapasztalta. A franciák elmúlt években mellőzött támadója, ugyanis a következő négy percben kétszer is megzörgette a hálót: egyszer lábbal, másodszor fejjel talált a kapuba (2-1).

Karim Benzema a portugálok után a svájciak ellen is duplázott
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A franciák a fordítástól felvillanyozódva tovább robogtak előre, és a 75. percben Paul Pogba egy csodálatos lökettel látszólag bebiztosította csapatának a továbbjutást. A Manchester United középpályása 20-25 méterről tekert a bal felsőbe (3-1).

Korai volt még leírni a svájciakat, Seferović előbb a 81. percben újabb fejesgóllal jelentkezett (3-2), majd a 84. percben az egyenlítés is meglett volna, ha nem lesről születik Gavranovic találata. De így történt, Gavranovicnak viszont nem kellett sokáig szomorodnia az elszalasztott lehetőség miatt: a 90. percben már ténylegesen megszerezte az egyenlítő gólt! Granit Xhaka labdája találta meg a Dinamo Zagreb csatárát, aki becsapta a védőjét, aztán kilőtte a jobb alsót (3-3).

Kingsley Koman lehetett volna a meccs hőse, azonban a ráadás utolsó pillanataiban a felső léc helyett a hálót veszi célba – így maradt a 3-3, kétszer tizenöt perces hosszabbítás következett. Ezután pedig büntetőpárbaj, mivel a hosszabbításban nem született gól.

Itt az első négy körben senki sem hibázott, svájci részről Admir Mehmedi az ötödikben sem, a másik oldalon viszont igen. A franciák világsztárja a kontinensviadalon mintha irtózott volna a góloktól, és gólínségét a legfontosabb pillanatban sem tudta megtörni. Kihagyott büntetője a világbajnok továbbjutásába került, a svájciak pedig a Spanyolország elleni, pénteki negyeddöntőre készülhetnek – persze csak az ünneplést követően.

Svájci öröm Kylian Mbappé kihagyott büntetője után
Fotó: EPA/Daniel Mihailescu/POOL

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Franciaország–Svájc 3-3 (0-1, 3-2, 0-0, 0-0) – tizenegyesekkel 4-5

gólszerzők: Benzema (57., 59.), Pogba (75.), ill. Seferović (15., 81.), Gavranovic (90.).

Kövesse az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.