Agyonnyomja a Formula–1-et Hamilton fölénye

Lewis Hamilton előnye már négy futam után harminc pont a Formula–1-es világbajnokságon, és ahogy mostanában állnak a dolgok, már augusztus elején győztest lehetne hirdetni. S ha így lesz, az nagymértékben csökkentheti az érdeklődést a száguldó cirkusz eseményei iránt.

Ch. Gáll
2020. 08. 03. 16:30
Formula One: United States Grand Prix
A brit pilóta hetedszer győzött Silverstone-ban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

FORMULA–1

A Formula–1-es Brit Nagydíj vasárnapi befutója minden idők egyik legkülönösebb finiseként vonul be a sportág történetébe. A hatszoros világbajnok három keréken manőverezte be Mercedesét a célba győztesen, persze még „bicegve” is jóval meghaladta a 200 kilométeres óránkénti sebességet. A defektet 3,8 kilométerrel a befejezés előtt szenvedte el, és ha az olvasó az interneten felkutatja annak a rádióbeszélgetésnek a felvételét, amit Hamilton és a Mercedes versenymérnöke, Pete Bonnington folytatott a defekt és a célba érés között eltelt időben, akkor muszáj leborulnunk a határtalan profizmus és hidegvér előtt, amellyel az érintettek kezelték ezt az életveszélyes szituációt. Mert félreértés ne essék: „kétszázhúsz felett” három keréken egyensúlyozni nem afféle könnyed, vasárnap délutáni lötyögés, amit öregedő úrvezetőknek írnak fel vérnyomáscsökkentő gyanánt.

Ám miközben ájuldozunk Hamilton emberfeletti bravúrján, ne feledjük: ha az utolsó néhány körben nem kezdenek el észveszejtő sebességgel peregni az események, ha nincs Valtteri Bottas, majd Carlos Sainz, végül a brit világbajnok defektje, akkor megint csak azt vethették volna papírra a Formula–1-es szakírók: íme egy újabb Mercedes-diadalmenet, sétagaloppban.

A brit pilóta hetedszer győzött Silverstone-ban
Fotó: Reuters

Mert amíg Bottas abroncsa nem durrant szét két körrel a vége előtt, a két Mercedes játszi könnyedséggel verte vissza Verstappen vérszegény próbálkozásait, és eldöntött ténynek tűnt az újabb kettős Mercedes-győzelem. És borítékolható, hogy ugyanez lesz a helyzet a mostani hétvégén is, amikor visszatér a száguldó cirkusz Silverstone-ba – ha egyáltalán elmentek onnan a csapatok – a 70. évforduló Nagydíjára. Hamilton egyeduralma egyre nyomasztóbb probléma a Formula–1 vezérkarának. Mert bármennyire is zseniális pilóta a brit – mert zseniális, ez nem vitás –, senki sem kíváncsi a hétről hétre ismétlődő diadalmenetre. Hamilton előnye már négy nagydíj után harminc pont, négyből hármat megnyert, s az elsőn, az osztrákon is csak az öt másodperces büntetése miatt lett negyedik. A világbajnoki cím – Hamilton hetedik elsősége lesz – sorsa érdemben már most eldőlt.

És ezzel a vetélytársak is tisztában vannak. Ezért történhetett, hogy amikor vasárnap megkérdezték Verstappent, vajon az újabb silverstone-i futamon a Red Bull faraghat-e a hátrányából és hogy a lágyabb összetételű Pirelli-gumik Verstappenék kezére játszhatnak-e a következő versenyen, a holland egyszerűen – már elnézést – elröhögte magát. – Nem hinném – válaszolta. – Akkora a különbség. Talán egy tizedet faraghatunk, de annál többet aligha. Az pedig édeskevés. Jobb, ha realisták maradunk.

Maga Hamilton is zavarban volt: „Én a gokartban nőttem föl, ahol közelharcban gyilkoltuk egymást. Én is jobban szeretném, ha késhegyre menő viadalokat vívnánk ezzel a két sráccal (és itt Verstappenre és Leclercre pillantott). De a szabályok olyanok, amilyenek, és amíg a mi csapatunk technikusai, mérnökei olyan fantasztikus munkát végeznek, amilyent hétről hétre, addig aligha változik a helyzet. Pedig én is a gokart stílusú versenyek szerelmese vagyok.”

De amíg a Mercedes mérnökei hibátlanul teszik a dolgukat, addig a konkurencia legfeljebb a csodában reménykedhet. Például abban, hogy Hamilton vírustesztje is pozitív lesz, ahogy Sergio Pérezé, és akkor néhány futamot kénytelen lesz kihagyni a brit. Bár neki még az is beleférne.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.