Legeredményesebb olimpikonja előtt tiszteleg a Fradi

Kárpáti György összesen négy olimpiai aranyérmével a magyar vízilabda és a magyar sporttörténelem egyik legnagyobb alakja. Az idén júniusban elhunyt legenda életét és sikereit a Groupama Aréna Fradi Múzeumának új időszakos kiállítása mutatja be.

Magyar Nemzet
2020. 10. 21. 14:31
Kárpáti György
gagag Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Végigpólóztam a világ összes medencéjét. Játszottam kétezer mérkőzést, lőttem ötezer gólt, kaptam tízezer pofont. Vízben-parton végigcsináltam hét olimpiát, a hétből négyet győztesen.” Ez az idézet olvasható a Fradi Múzeum falán, amelyben Kárpáti György összefoglalta pályafutását. Az ötkarikás aranyérmek mind megtekinthetők a szerdán megnyitott – és a tervek szerint május 31-ig látható – emlékkiállítás elemei között, a pólólegenda életét pedig sportolókori fotók és színes anekdoták mutatják be részletesebben.

A kiállítás megnyitója a FradiMédia emlékkisfilmjével és Tobak Csaba múzeumvezető beszédével kezdődött, majd a Ferencváros vízilabda-szakosztályának elnöke, a játékosként kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert méltatta a nagy elődöt:

„Ahogy ma itthon és a világban a magyar vízilabdára tekintenek, azt az 1950-es és az 1960-as évek nagy csapatai alapozták meg csibészségükkel, vagányságukkal és sikereikkel. Kárpáti György pedig ennek az időszaknak volt az egyik vezéralakja, így azóta is minden magyar vízilabdázó hálás lehet neki.”

Május 31-ig lesz látogatható a kiállítás
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kárpáti György 1952-ben, Helsinkiben a magyar vízilabda legfiatalabb olimpiai bajnoka lett – ez a rekord ma is érvényes. Ezt követően 1956-ban, Melbourne-ben és 1964-ben, Tokióban is aranyérmet nyert a magyar válogatottal.

Három arany- és egy bronzérmével az FTC legeredményesebb olimpikonja, a vízilabdázók közül pedig egyedül Gyarmati Dezső éremgyűjteménye gazdagabb az övénél – egy ezüsttel – az olimpiák történetében. 1976-ban, Montrealban a két klasszis ismét együtt vezette olimpiai bajnoki címre a magyar csapatot – immár edzőként.

Kárpáti György sikereiért méltán viselhette a Nemzet Sportolója címet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.