Kopasz Bálint két aranyéremmel is kimaradhat a tokiói csapatból

Kopasz Bálint olimpiai indulása a tét a lengyelországi Poznańban ma kezdődő kajak-kenu Európa-bajnokságon. A helyzet fonákságát mutatja, hogy 2019 világbajnoka a kajak egyes ezerméteres távon akkor is kimaradhat a tokiói csapatból, ha az Eb-n netán mindkét számában, tehát az ezer mellett ötszáz egyesben is győzne.

Novák
2021. 06. 03. 7:17
null
Kopasz Bálint sorsa a kettes és a négyes eredményétől is függ Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpián a következő feltételek mellett kell kialakítani a férfi kajakos csapatot. Nemzetenként legfeljebb hat kvótát lehetett szerezni, a mieink teljesítették is ezt a célt. A négy olimpiai számot – K–1 1000 m, K–2 1000 m, K–1 200 m és K–4 500 – hat versenyzővel kell lefedni, úgy, hogy egyesben és kettesben két induló egységünk is lehet.

A szövetség döntése értelmében a Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, kvartett védettséget élvez, s ha jól teljesít a kontinensviadalon, akkor ugyanebben az összetételben készülhet az olimpiára is. A kvartettből kerül majd ki a két sprinter 200 méteren, a két ezres számra tehát marad két fő. Varga Ádám helye atombiztos, hiszen egyesben megnyerte a válogatót, kettesben Béke Kornéllal pedig a pótkvalifikációs világkupát. Ugyanazt mondhatjuk a Béke, Varga duóról, mint a négyesről: ha jól szerepel az Eb-n, készülhet az olimpiára.

Már csak az a kérdés, milyen eredménnyel lehet eleget tenni a „jól szerepel” kitételnek. Ez elsősorban Hüttner Csaba szövetségi kapitány kompetenciája, de előrebocsáthatjuk, legalább éremszerzés szükségeltetik ehhez. Azt pedig megkockáztathatjuk, hogy győzelme esetén mindkét egység kiharcolja az olimpiai kerettagságot. Ez persze különösen a négyesnek nem ígérkezik könnyű feladatnak. A magyar hajó a szegedi világkupán a döntőbe sem jutott be, igaz, akkor a sérült vezérevezőst, Kuli Istvánt Balogh Gergely helyettesítette.

Természetesen az sem mellékes, milyen formát mutat az Eb-n. A fentieknél részletesebben egyelőre fölösleges boncolgatni, hogyan követelhet magának helyet a csapatban, azt azonban megelőlegezhetjük, a zöld asztal mellett is lesz még összecsapás.

A világbajnok kajakos a szegedi világkupán a német Schopf, a cseh Dostal és a portugál Pimenta mögött negyedik lett. A németek ezúttal Martin Hillert indítják, de Dostal sem lesz ott a mezőnyben.

– Nem szabad leírni a spanyol Roi Rodríguezt és a fehérorosz Aleh Yureniát sem, de alapvetően szerintem Pimenta, a német, és Bálint a legnagyobb favoritjai a számnak – latolgatta az esélyeket Hüttner Csaba.

A többi szakágban egyszerűbb a helyzet. Női kajakban kell még leosztani a feladatokat, de itt az Eb-nek nincs akkora jelentősége. például Poznańban nem lesz benne a négyesben, mert az időbeosztása ütközik az egyessel; nélküle Lucz Dóra, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összetételben indul a magyar kvartett.

– Ha Danuta bármilyen versenyen vízre száll, akkor éremesélyes. Ebben a múlt heti válogató is megerősített. A nemzetközi mezőnyt csak a világkupa alapján tudom felmérni, de ott nem volt még mindenki csúcsformában, ettől függetlenül Danának minden esélye megvan, hogy elöl végezzen – méltatta Kozákot a kapitány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.