Legalább tizenöt pozitív teszt az úszóknál

Szerencsére sokáig úgy tűnt, a koronavírus megkíméli az élsportolóinkat, de kedden beütött a ménkű: több úszónk is a közösségi oldalán jelentette be, hogy megfertőződött a kórokozótól, s rajtuk kívül is legalább tizenöten, de lehet, hogy húszan vannak a pozitív tesztet produkálók. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindenki tünetmentes, és jó rá az esély, hogy mindvégig az is marad.

Ch. Gáll András
2020. 03. 31. 19:14
Kozma Dominik
Budapest, 2017. július 24. Kozma Dominik a férfi 200 méteres gyorsúszás elõdöntõje elõtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 24-én. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kozma Dominik, Horváth Dávid, Bohus Richárd, Sós Dániel, Nagy Péter, Horváth Tamás (az utóbbi kettő edző). Egyelőre róluk tudjuk, hogy pozitív lett a második koronavírustesztjük. Turi György pedig az RTL Klubnak arról beszélt, hogy neki egy harmadik tesztet is kell végezni, mert gyanús, hogy ő is fertőzött. Elsőként a világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka tette ki a Facebookra azt a videót, amelyikben fertőzöttségéről beszélt, majd Kozma Dominik (vb-harmadik) is kirukkolt a „coming outtal”. A többiekről csak innen-onnan, de biztos forrásból tudjuk a pozitív koronavírusteszt tényét. Fertőzöttségről beszélhetünk, de betegségről egyelőre nem, hiszen – hála istennek – fent nevezettek mindegyike tünetmentes. A szövetség vezetői közül egyelőre Sós Csaba szövetségi kapitány nyilatkozott.

– Kellemetlen a hír, de a magam részéről örülök, hogy a Magyar Úszószövetség kötelezővé tette a kétszeri tesztelést, mert így fény derülhetett a fertőzöttek kilétére – mondta a lapunknak a kapitány, akinek a fia is a pozitív tesztet produkáló úszók között van. – Így meg tudjuk akadályozni, hogy a bajba kerültek tovább fertőzzék a társaikat. Fiatal, erős sportemberekről beszélünk, akik tünetmentesek, tehát nem tartoznak a rizikócsoportba. A MÚSZ helyesen járt el, amikor a két negatív tesztet produkáló úszóknak megadta az edzéslehetőséget, mert így rákényszerültek a tesztelésre azok is, akik amúgy maguktól nem mentek volna orvoshoz. Akiknek a második tesztjük is pozitív lett, most karanténba kerülnek, akik meg egészségesek, azok edzhetnek. Jelenleg az uszoda a legbiztonságosabb hely, a klóros víz megöli a koronavírust.

Az olimpiai keret több tagjával, edzőjével beszéltünk. Selmeci Attila – a világbajnok és világcsúcstartó honvédos mestere – elmondta, neki mindkét tesztje negatív lett, Kristófnak egyelőre csak az első, most várja a második eredményét. Ők januárban és február elején a thaiföldi Phuketben edzőtáboroztak, majd február végétől a dél-afrikai Stellenboschban együtt a budafókás Márton Richárddal, a junior világbajnok Zombori Gáborral és utóbbiak edzőjével, Horváth Tamással. Aki pozitív tesztet produkált.

makkegészséges, talán azért, mert ő februárban és márciusban a Duna Arénában készült egzotikus helyszínek helyett. Sokak szerint a legcélszerűbb az lett volna, ha valamennyi külföldön edzőtáborozó úszónkat hazarendelik abban a pillanatban, amikor elkezdett terjedni világszerte a járvány, de utólag már felesleges okoskodni. Baj van, de tragédia nincs, minden fertőzött úszó tünetmentes, az olimpiát pedig csak tizenhat hónap múlva rendezik.

Addigra talán már azt is elfelejtik, hogy volt egyszer egy koronavírus-járvány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.