Lionel Messi krisztusi korba lépett

Isten éltessen sokáig, Leo! A világtörténelem egyik – több ismerősöm szerint a – legnagyobb futballistája ezen a napon jött világra 1987-ben Rosarióban. Szóval, 2020. június 24-én Lionel Messi krisztusi korba lépett. Hogy mennyi van még hátra neki a labdarúgás nevű gyönyörű játékban, azt nem tudjuk, de amit eddig letett az asztalra, az nem is nagyon fér el rajta...

Ch. Gáll András
2020. 06. 24. 22:24
MESSI, Lionel
Lionel Messi aligha hagyja el Barcelonát Fotó: MTI/EPA/Andreu Dalmau Forrás: MTI/EPA/Andreu Dalmau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Messi 13 évesen csatlakozott a Barcelonához (a papírszalvétára Carles Rexach által leírt első szerződés történetét unásig ismerjük), és 17 évesen mutatkozott be az első csapatban. Huszonkét éves korában nyerte az első Aranylabdáját, 2009 és 2012 között zsinórban négyszer lett az övé a trófea, most összesen hatnál tart. Ennyi senkinek sincs rajta kívül.

Leghátborzongatóbb rekordja: a 2012-es naptári évben 91 egy gólt szerzett, ez világcsúcs. Ő az egyetlen labdarúgó a világon, aki tíz egymást követő szezonban, 2009 és 2019 között mindig legalább 40 gólt szerzett a klubjában.

Megszakítás nélkül a legtöbb bajnoki meccsen – huszonegyen – volt eredményes, összesen 33-szor. Rajta kívül senki sem volt képes arra, hogy két, egymást követő idényben (2011–2012 és 2012–2013) legalább 60 gólt szerezzen minden meccset beleszámítva.

Az öt európai topliga egyikében sem szerzett annyi gólt senki más, mint Messi: 438-at. Mindössze 123 mérkőzésre volt szüksége a Bajnokok Ligájában 100 gól eléréséhez. Ez is rekord. A legfiatalabb játékos, aki eljutott 100 BL-mérkőzésig.

Gólcsúcs egy idényben a La Ligában: 50 gól.

Messin kívül senkinek sincs 33 trófeája a spanyol futballban. 658 gólt szerzett a Barcelonában. Klubrekord. Hetven góljánál senki sem szerzett többet az argentin válogatottban, és 42 gólpasszával is csúcstartó a Celestében.

Június 24., az argentin sport aranydátuma (keretes!)

Június 24. nem csak születésnapja. 1911-ben, 119 évvel ezelőtt ezen a napon jött világra Balcarce városában minden idők egyik legnagyobb autóversenyzője, Juan Manuel Fangio, aki öt Formula–1-es világbajnoki címet nyert, és bravúrsorozatáig négy évtizeden át tartotta a rekordot ezzel az öt győzelmével. Továbbá 1978-ban Juan Román Riquelme is ezen a napon született, akinek a legnagyobb eredménye a 2008-as pekingi olimpiai arany megszerzése volt – történetesen Messivel egy csapatban. Manapság egykori klubja, a Boca Juniors második alelnöke.

1990. június 24. is egy emlékezetes dátum az argentin futballban, ezen a napon győzte le 1-0-ra a válogatott Claudio Caniggia góljával – Diego Armando Maradona álompasszából a 82. percben – az olaszországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, Torinóban, a Stadio delle Alpiban. Caniggia gólja a 82. percben a világbajnokságok történetének egyik legfantasztikusabb eseménye, elsősorban Maradona kabinetalakítása okán. Íme:

Maradona gólja 1:43-nál

2006. június 24-én is világbajnoki nyolcaddöntőt nyert meg Argentína, ezúttal Németországban Mexikó ellen 2-1-re. A győztes gól a hosszabbításban esett, Maxi Rodríguez bődületes lövéséből. Így:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.