Már a kilencfokos Balaton sem riasztaná

A magyar sport egyik legbiztosabb tokiói éremesélyese a nyílt vízi úszó, Rasovszky Kristóf. A 22 éves veszprémi fiatalembert egyelőre kirekesztették a fűzfői uszodából, ahová csak két negatív koronavírusteszt után térhetne vissza. Marad a futás, ami azonban nem kenyere a vízi embereknek, no meg a lélekölő bizonytalanság.

Ch. Gáll András
2020. 03. 23. 10:48
null
A verseny ma csak álom a világbajnoknak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

világ- és Európa-bajnok nyílt vízi úszó négy nap múlva tölti be huszonharmadik évét, de cseppet sincs ünnepi hangulatban.

– Otthon vagyok Veszprémben, úszásra nincs lehetőségem, pedig a kétszer három hetes thaiföldi edzőtáborban már visszanyertem a versenyformámat – mondta a tokiói olimpia egyik fő esélyese a tíz kilométeres versenyszámban, már persze ha lesz olimpia július végén, augusztus elején. – Kínomban már megnéztem a Balaton hőmérsékletét, kilencfokos volt a víz, az nagyon hideg, pedig nem vagyok fázós típus. Amikor 2018-ban Skóciá­ban Európa-bajnok lettem, 17 fokos volt a Loch Lomond vize, egész jól viseltem, majdhogynem kellemes volt.

Rasovszkyék szerdáig minden különösebb korlátozás nélkül edzettek a fűzfői uszodában, de aztán jött a tilalom.

– Most már csak akkor mehetünk bizonyos kijelölt uszodákba, ha 48 óra eltéréssel két negatív koronavírustesztet produkálunk –magyarázta a sportoló. – Egyelőre azt várjuk, hogy egyáltalán meg tudjuk csinálni a tesztet. Most úgy néz ki, hogy hétfőn és csütörtökön túlesünk rajta. Az úszószövetség próbálja megszervezni a tesztelést valamelyik magánklinikán. Hétfőtől szerdáig csak mi, úszók voltunk a fűzfői uszodában. Az edzőm, Szokolai László irányításával reggel és délután is hét-hét kilométert teljesítettem, ami könnyített edzésnek számít a thaiföldi adagokhoz képest.

A verseny ma csak álom a világbajnoknak
Fotó: Kurucz Árpád

Rasovszkyék januártól Thaiföldön rendesen „belecsaptak a lecsóba”, de szükség is volt az erőltetett menetre, volt mit ledolgoznia a klasszis nyílt vízi úszónak.

– Volt rajtam vagy tizenkét kiló felesleg, ebből tíz kiló már lement. Most 89 kiló vagyok a 190 centimhez, legalább 87 kilóig le kellene mennem – mosolyodott el a veszprémi fiatalember. – Nem lesz könnyű, főleg ha nem tudok úszni, de remélem, pár nap múlva már vízbe kerülhetek. Thaiföldön már kezdtem formába lendülni, ezért is jött most nagyon rosszkor a kényszerszünet.

Rasovszky is indult volna az erre a hétre tervezett országos bajnokságon, amely a medencés úszóknak az utolsó olimpiai válogató lett volna – ha nem marad el.

– Négyszáztól ezerötszázig a hosszabb távokon versenyeztem volna a gyorsaságomat tesztelendő. Utána már az Európa-bajnokság következett volna május huszadikától, de időközben ezt is elhalasztották. Majd a Lupa-tavon egy világkupaversenyem, de már ez is ugrott.

Az olimpia évében amúgy is kevés világkupára neveztem, ez nem a pénzes viadalok idénye, az olimpia mindent felülírt – fogalmazott az úszó, aki arról beszélt, hogy jelen pillanatban semmi sem biztos, legkevésbé az olimpia. – Kicsit frusztrált vagyok a bizonytalanság miatt. Egyik nap azt mondják, halasztani fognak, a másik nap arról szólnak a hírek, július 24-én elkezdődik az olimpia. Nem tudjuk, mire készüljünk, most talán az a legfontosabb, hogy lélekben erősek legyünk.

Persze depresszióról szó sincs, a fia­talember igyekszik formában tartani magát az úszásmentes napokban is.

– Tegnap lementem futni. Nem volt egy leányálom, nekünk, úszóknak nem kenyerünk a futás, szörnyen esett már a végén. Négy és fél kilométer után feladtam, meg is jegyeztem, inkább úsznék a kilencfokos Balatonban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.