Múlnak az évtizedek, de Jordan szilárdan ül a trónján

Köszönjük meg a koronavírusnak – ezen kívül nem sok mindent köszönhetünk neki –, hogy a sportújságírást sújtó témahiány rávette a legmenőbb sporthonlap, az ESPN szakíróit a történelem legjobb NBA-kosarasai ranglistájának összeállítására. Talán senkit sem lep meg Michael Jordan elsősége LeBron James előtt, de nem is ez az érdekes, hanem az alsóbb régiók sorrendje, meglepetései. Kellemes csemegézést!

Ch. Gáll András
2020. 05. 13. 22:54
Jordan, Michael
Springfield, 2009. szeptember 12. Michael JORDAN, a Chicago Bulls és a Washington Wizards amerikai kosárlabdacsapatok egykori védõje beszél, miután a Kosárlabdasport Hírességei Csarnokának tagjává avatták a Massachusetts állambeli Springfieldben 2009. szeptember 11-én. (MTI/EPA/CJ Gunther) Fotó: CJ GUNTHER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KOSÁRLABDA

Micsoda krőzusi gazdagság! Az NBA történetének 74 idénye annyi szemkápráztató klasszist termelt ki, amennyit a futballt leszámítva talán egyetlen csapatjáték sem. Micsoda fantasztikus sportág az, amelynek örökranglistáján csak a 68. hely jut „Pistol” Pete Maravichnak, minden idők egyik leglátványosabban kosarazó varázslójának? Ahol Dennis Rodman, a lepattanó-gyűjtést művészi szintre emelő, ötszörös bajnok csiricsáré hajú, orrkarikás kakadu – aki Madonnától Carmen Electráig a kilencvenes, kétezres évek szinte valamennyi bombázó celebjét meghódította – mindössze a hatvankettedik. No és mit szólunk a zsákolókirály, 22 NBA-szezont végiggürcölő, elnyűhetetlen olimpiai bajnok Vince Carter ötvenötödik helyéhez? És hogy James Worthy, azaz „Big Game James”, a nyolcvanas évek Showtime Lakersének kulcsfigurája csak ötvenegyedik? Patrick Ewing – Mr. Knicks – csak harminchetedik! Kevin McHale, a bostoni Pókember, minden idők legképzettebb center-bedobója meg harminchatodik? Mi van itt? John Havliceknek, Hondónak, a Celtics szimbólumának be kell érnie a harmincharmadik hellyel?

James Harden, napjaink legyőzhetetlen gólgyárosa a harminckettedik, Allen Iverson huszonkilencedik, John Stockton, a Jazz gólpasszkirálya huszonnyolcadik, Giannis Antetokounmpo, az uralkodó MVP 25 éves létére huszonhetedik. Kawhi Leonard, aki a San Antonióval és a Torontóval is volt már bajnok és Finals MVP, a huszonötödik. David Robinson, az Admirális huszonnegyedik. Sir Charles Barkley a huszonharmadik. És a legnagyobb igazságtalanság: Scottie Pippen, sokak szerint minden idők legjobb „swingmanje”, a dobóhátvéd és a kisbedobó poszt között ingázó fregoliember, Michael Jordan hű fegyverhordozója csak a huszonegyedik?!

Michael JORDAN (Fotó: MTI/EPA/CJ Gunther)

Karl Malone-nak be kell érnie a 17. hellyel, hiába szerezte a második legtöbb pontot a liga történetében – viszont nincs bajnoki aranygyűrűje. Jerry West, a „Logo” tizenhatodik, Julius Erving, azaz Dr. J., aki a zsákolást hétköznapi játékelemmé tette, mindössze tizenötödik. aki még csak lábadozik Achilles-ínszakadásából, eggyel van a Doktor előtt. És most kapjunk a szívünkhöz: minden idők legjobb dobójátékosa, a kétszeres MVP, a Warriors-szal háromszoros bajnok csak tizenharmadik!!! Ő, aki új dimenzióba helyezte a kosárlabdát azzal, hogy a pálya bármely pontjáról képes a labdát a gyűrűbe juttatni...

Hakeem Olajuwon, minden idők legképzettebb centere tizenkettedik, ez rendben van. Oscar Robertson, a Big O nem tudott bekerülni az első tízbe, pedig övé az első tripla-dupla szezon... Na mindegy, nézzük az első tízet, fordított sorrendben:

10. Shaquille O'Neal. Az erő, mozgékonyság és ügyesség példátlan elegye, ami egy 150 kilós, 216 centis behemótnál addig még senkinél sem fordult elő. Négy bajnoki aranygyűrű, három döntőbeli MVP-cím nem rossz pedigré. No és éppen húsz éve 29,7 pontos átlaggal ő lett a pontkirály, no meg az alapszakasz MVP-je.

9. Kobe Bryant. Halálában Shaq elé került, amire mindig is vágyott. 20 szezon a Lakers aranysárga mezében már önmagában is legendai státust biztosít, de az öt bajnoki gyűrű, az MVP-cím (2008), a 81 pontos meccs, a 60 pontos búcsú méltó ráadás. Nála jobban senki sem akarta a győzelmet.

8. Tim Duncan. Az egyetlen érv ellene, hogy unalmas volt. Unalmasan gyártotta a pontokat, szedte a lepattanókat, adta a blokkokat, szállította a Spursnek a bajnoki címeket, szám szerint ötöt. A középtávoli palánkos dobása az NBA történetének legrettegettebb fegyvere Kareem Abdul-Jabbar skyhookja után.

7. Larry Bird. LeBron James felbukkanásáig ő volt az NBA történetének legjobb kisbedobója. Három bajnoki és ugyanannyi MVP-cím a Celticsszel nem semmi, plusz alapító tag a Dream Teamben. A valaha volt legjobb fehér kosaras.

6. Wilt Chamberlain. Csak hatodik? Na neee... 30,1 pont és 22,9 lepattanó a karrierátlaga, volt egy 100 pontos meccse 1962-ben (senki másnak sem azelőtt, sem azóta, Kobe 81 pontja a legközelebbi teljesítmény), és egy egész idényben 50,4 pontot átlagolt. Amit a rovására írnak, hogy „csak” két aranygyűrű díszíti az ujjait...

5. Magic Johnson. A történelem legmagasabb (206 cm) és legjobb irányítója. Forradalmasította a játékot balra nézek, jobbra dobom passzaival, ahogy vezette a Showtime Lakers gyors lerohanásait, ahhoz fogható csodát ma sem látni. Kilenc döntőbe vitte be a Lakerst, és ezekből ötöt meg is nyert. Birddel együtt Dream Team-alapember.

4. Bill Russell. Tizenegy bajnoki aranygyűrűvel lehet vitatkozni? Ugye, nem. Minden ujjára jut egy, és még marad is... Ötszörös MVP, a Celtics-szimbólum, akárcsak Havlicek és Bird.

3. Kareem Abdul-Jabbar. A skyhook. A hat MVP-cím (rekord). 19-szeres All-Star (rekord). Hat bajnoki cím, 17 év az első és az utolsó között. 38 387 pont (természetesen ez is rekord). Kell még valami ezeken kívül?!

2. LeBron James. 203 centi, 117 kiló színizom. Fel lehet tartóztatni egy ilyen őserőt? Nem. Ehhez képest nem is sok a három bajnoki cím, a helyzet az, hogy sohasem az övé volt a legerősebb csapat. Főleg nem 2016-ban, amikor szinte egymaga fordította meg a döntőt 1-3-ról az alapszakaszban 73 meccset nyerő Golden State Warriors ellen. Ahogyan ő passzol, nem passzol úgy senki. És 35 és fél évesen talán még jobb, mint valaha.

  • Michael Jordan. Magától értetődően. Hat bajnoki és ugyanannyi Finals MVP-cím, öt alapszakasz-MVP, tizenegy pontkirály titulus. Chicago jelképe. Nem nagyon ismerte a vereséget. Az üzleti életben sem; ő az első sportoló, aki többet gyűjtött egymilliárd dollárnál.
  • Reális a sorrend? Mondjuk... Vitatkozni lehet, és kötelező.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.