Nem csalás: ma megkezdődik a világbajnoki selejtező

Könnyen meglehet, hogy soha nem látott figyelem övezi majd Jekatyerinburgban a sakk világbajnok-jelöltek ma megkezdődő döntőjét. Jelen állás szerint ugyanis a lósport mellett a királyi játék az egyetlen sport, amelyben versenyt rendeznek.

2020. 03. 17. 9:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus természetesen a jekatyerinburgi tornát is befolyásolja. A nyolcfős viadalnak két kínai résztvevője is van, s amikor kitört a járvány Kínában, veszélybe került a szereplésük. Február 10-én mindketten nyilatkozatot tettek, hogy felfüggesztették az edzőtáborukat, s egyedül, csupán egy-egy segítővel készülnek a viadalra. Ting Lirennek könnyebb volt a dolga, hiszen otthonában, Vencsouban, Wanh Hao viszont külföldön tartózkodott. További bonyodalmat jelentett, amikor február 19-én Oroszország korlátozta a kínai állampolgárok belépését az országba. A két kínai sakkozó végül úgy kapott beutazási engedélyt, hogy a torna előtt két hétre egy Moszkva környéki településen teljes egészségügyi felügyelet mellett karanténba vonultak, a napokban onnan utazhattak Jekatyerinburgba.

Az azeri Tejmur Radzsabov a szigorú intézkedések dacára a torna elhalasztását javasolta, amit a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) nem fogadott el, ezért Radzsabov visszalépett – a francia Maxime Vachier-Lagrave élt a beugró szerepének lehetőségével.

Noha az oroszok már nem uralják annyira a világ sakksportját, mint évtizedekkel ezelőtt, a nyolcból három játékos így is orosz, sőt anyai ágon a holland Anish Giri is. A tornának a világranglista második helyezettje, az olasz-amerikai Fabiano Caruana a nagy esélyese, aki két éve is megnyerte a világbajnok-jelöltek küzdelmét, s a vb-címért csak rájátszásban kapott ki az uralkodó norvég Magnus Carlsentől.

Magyar sakkozó sajnos ezúttal sincs a mezőnyben. ugyan legjobb helyezéseként a tizenharmadik a világranglistán, de az előcsatározásokban nem vett részt, tehát eleve lemondott a szereplésről.

Az első fordulót ma játsszák.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (amerikai, 2842)

Ting Liren (kínai, 2805)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2777)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2774)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2767)

Anish Giri (holland, 2763)

Wang Hao (kínai, 2762)

Kirill Alekszejenko (orosz, 2698)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.