Nézők nélkül a tokiói kvótákért a budapesti Grand Slam-tornán

Harminchét versenyzőt nevezett be a Magyar Judoszövetség az október 23-án rajtoló Grand Slam Hungary olimpiai kvalifikációs viadalra. Többen nagy lépést tehetnek a jövő évi olimpiai részvétel felé.

Magyar Nemzet
Forrás: Judoinfo.hu2020. 10. 18. 16:58
Tóth Krisztián (jobbra) áll a legjobban a magyarok közül a rangsorban
Tóth Krisztián (jobbra) áll a legjobban a magyarok közül a rangsorban Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesz két neves hiányzónk, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós nemrég esett át a koronavírus-fertőzésen, s egyelőre nincs olyan állapotban, hogy nyugodt szívvel vállalni tudná a részvételt. Ugyancsak hiányozni fog a tavalyi budapesti Grand Prix-viadalon bronzérmes Szabó Frigyes, akit sérülés akadályoz meg abban, hogy gyarapítsa olimpiai kvalifikációs pontjainak számát. Mindkét judósunk a 73 kilogrammosok között szerepelne, távolmaradásuk azért is fájdalmas, mert mindketten közel állnak ahhoz, hogy kiharcolják a tokiói indulás jogát, s nagy lehetőség nyílt volna erre hazai pályán, a Papp László Budapest Sportarénában.

A többi olimpiai aspiránsunk tatamira lép majd a meglehetősen erősnek ígérkező mezőnyben, indul a legmagasabban rangsorolt, vb-ezüstérmes a tokiói befutó helyen álló vb-bronzérmes az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva, a hatszoros Grand Slam-érmes Cirjenics Miklós, a kétszeres Eb-bronzérmes Ungvári Attila és a junior Európa-bajnok Pupp Réka is. Lehetőséget kapnak a „legnagyobbak” ajtaján dörömbölő fiatalok, két ifjúsági olimpiai bajnokunk, Özbas Szofi és Gercsák Szabina, a junior Európa-bajnok Szigetvári Mercédesz, két U23-as Európa-bajnokunk, Sipőcz Richárd és Gőz Roland, két ifjúsági világbajnokunk, Mamira Luca és Varga Brigitta vagy az ifjúsági olimpián bronzérmes Vég Zsombor is.

Tóth Krisztián (jobbra) áll a legjobban a magyarok közül a kvalifikációs rangsorban
Fotó: MTI

A magyar szövetség a rendező jogán minden súlycsoportban négy judóst is nevezhet, így olyanok is lehetőséget kaphatnak a bemutatkozásra, akiknek másként nem lenne lehetőségük ilyen rangos viadalon tatamira lépni.

– Jövő szerdáig mindenki a saját klubjában folytatja a felkészülést, október huszonegyedikén költözik be a válogatott a szálláshelyére, a Hotel Arénába. Először természetesen minden versenyzőre tesztelés vár majd, mielőtt bekerülne a Grand Slam-buborékba, de a mérlegelésnél minden indulónak másodszor is át kell majd esnie egy PCR-teszten – tájékoztatta a Judoinfo.hu szakportált Nagy András sportigazgató. – A Grand Slam után hétfőtől nemzetközi edzőtáborozást is szervezünk, néhány külföldi csapat Magyarországon marad, hogy részt vegyen ebben. Az edzőtáborozók számára a buborék vasárnap nem ér véget, hétfőn reggel együtt utazunk Tatára, s fenntartjuk azt egészen az edzőtábor végéig, csütörtökön kora délutánig.

Az első magyar Grand Slamet október 23. és 25. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg, nézők nem lehetnek jelen az eseményen, a részvevőkre pedig szigorú járványügyi előírások várnak, minden induló többszöri PCR-tesztelésen esik majd át, a szervezők a tervek szerint három nap alatt csaknem háromezer tesztelést végeznek majd el.

A magyar Grand Slam-csapat:

férfiak:

60 kg: Szabó Csaba (Budaörsi SC), Feczkó Csanád (Rákosvidéke Hajtós DSE), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC), Naji Dávid (Kaposvári JK)

66 kg: Pongrácz Bence (UTE), Szatmári György (UTE), Szegedi Dániel (Ceglédi VSE), Szeredás Botond (Nippon Sport JC)

73 kg: Ócsai Sándor (Ceglédi VSE), Tóth Botond (Szegedi JSE), Détári Dániel (Ceglédi VSE), Hegedűs Bendegúz (UTE)

81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Rajkai Róbert (MTK Budapest), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE)

90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Gőz Roland (MTK Budapest), Tóth Apor (Miskolci VSC), Sáfrány Péter (Miskolci VSC)

100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Kordély Péter (Kaposvári JK)

+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Varga Donát (KSI SE)

nők:

48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya), Mamira Luca (Toto Sport)

52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC), Kriza Anna (Miskolci VSC)

57 kg: Karakas Hedvig (BHSE)

63 kg: Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Katzenmajer Kira (Mogyi-Bajai JC), Varga Brigitta (KSI SE)

70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)

+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.