Soproni szempontból jó a női kosárlabda-Euroliga sorsolása

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) megtartotta a női Euroliga csoportjainak a sorsolását. Magyar részről a Sopron Basket harmadik kiemeltként biztos résztvevője a sorozatnak, a Diósgyőr viszont selejtezőt játszik a török Izmit Beleyidespor ellen. A FIBA a lebonyolításra két tervvel készül.

Magyar Nemzet
Forrás: Sopron Basket2020. 08. 17. 18:05
null
Fegyverneky (jobbra) sem villogott, de küzdött Fotó: MTI/Nyikos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiegyensúlyozott – így értékelte a FIBA sorsolását a női Euroliga csoportjában a saját szempontjából Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője. A legerősebb magyar klub az előző évek jó szereplései alapján a két orosz szupercsapat, a Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk mögött a harmadik kiemelt volt – korábban negyediknek jelölte a FIBA –, ami igen előkelő besorolás.

A Münchenben lezajlott sorsolás után a Sopron Basket ellenfelei a következő együttesek lesznek: UMMC Jekatyerinburg (orosz), Bourges Basket (francia), Famila Schio (olasz), TTT Riga (lett), Galatasaray (török), Basket Landes (francia), valamint a SPAR UNI Girona (olasz) és az ACS Sepsi-SIC (román) selejtezőjének a továbbjutója. A rend kedvéért a másik, az A jelű csoport mezőnye: Dinamo Kurszk (orosz), ZVVZ USK Prága (cseh), Fenerbahce (török), Nadezhda Orenburg (orosz), Perfumerias Avenida (spanyol), LDLC ASVEL Feminin (francia), VBW Arka Gdynia (lengyel) és a Diósgyőr–Izmit Beleyidespor párharc győztese.

Ezt kommentálta Török Zoltán: – Rendkívül kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, amelyben a Jekatyerinburg toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből. Kis túlzással a másodiktól a nyolcadik helyig bármi megtörténhet.

A Sopron Basket vezetőedzője, Gáspár Dávid egyetértett az ügyvezetővel: – Én is azt gondolom, hogy kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, ahol a Jekatyerinburg kiemelkedik. Minden ellenfelünket tiszteljük, és nem gondolom, hogy ebben a női Euroliga-sorozatban lehetne arról beszélni, hogy bármelyik mérkőzés könnyű lenne. Minden mérkőzésen a csapatban rejlő potenciál maximumát próbáljuk elérni, megközelíteni, és bízom benne, hogy ez az eredményességben is meg fog mutatkozni.

A sorsolás után következett a nap legfontosabb része, az időpontok egyeztetése. A FIBA eredeti terve szerint a női Euroliga a szokásos módon októberben kezdődne el, ám a járványhelyzet a csoportokban szereplő klubok országaiban jelenleg nagyon eltérő, lehetetlen megjósolni, hogyan fest ez majd két hónap múlva. Ha bejön ez a terv, akkor Sopron Basket hazai pályán mindig csütörtökönként 18 órakor fogadja majd a soros ellenfelét. Az érintett klubok vezetőinek a müncheni értekezletén a FIBA-vezetők elmondták, előfordulhat, hogy az Euroliga csak januárban indulhat el. Török Zoltán erre az esetre azt javasolta, hogy játsszanak hetente két-két mérkőzést, amelyhez természetesen egyeztetni kell a országok szövetségeivel, hiszen ez nyilván érintené a bajnoki menetrendeket. A magyar sportvezető azért állt elő ezzel az ötlettel, mert félő, a rövidített sorozathoz a FIBA csökkentené a csoportok létszámát. Ez a soproniakat az előkelő besorolásuk miatt nem érintené, de Török Zoltán szerint nem tenne jót az Euroligának a csonkított mezőny.

A FIBA vezetői szeptember 1-jén ülnek össze dönteni, és a döntést bevallottan az akkori járványhelyzet határozza majd meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.