A Fradi és a Pool botlásával Puskásék rekordja továbbra sincs veszélyben

Szerdán a Ferencváros, csütörtökön a Liverpool veszítette el közel négy éve tartó hazai veretlenségi sorozatát az NB I-ben, illetve a Premier League-ben. A magyar 61 és az angol bajnok 68 meccses szériája a jelenkor leghosszabbjai közé tartozott kontinensünkön, de az európai labdarúgóligákban valaha elért legjobb sorozatoktól még mindkét klub messze járt. Összeállításunkban bemutatjuk, mennyivel maradtak el a rekordoktól, melyből kettő Puskás Ferenc nevéhez kötődik.

2021. 01. 22. 14:32
null
Puskás Ferenc (elöl) a Real Madrid–Levante-mérkőzésen az 1963–64-es fociidényben. Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétközi fordulóban a magyar és az angol címvédőnek sem jött ki a lépés. A Ferencváros hét nyert meccset követően a második fordulóból pótolt mérkőzésen a ligautolsó Diósgyőrrel találkozott, amely budapesti túrája előtt zsinórban hat bajnokin szenvedett vereséget. Előzetesen semmi sem utalt arra, hogy vendégsiker születhet, mégis ez történt, és a Diósgyőr Asmir Suljić góljával megszakította a Fradi 2017. április 15. óta tartó hazai veretlenségi sorozatát, amely 61 bajnoki meccset számlált.

Olekszandr Zubkov és a Fradi is botlott
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Hasonló utat járt be a Liverpool is. Az angol sztárcsapat 2017. április 23-a után ízlelte meg újra, milyen kikapni bajnoki mérkőzésen az Anfielden. S bár Jürgen Klopp gárdája gödörbe került az elmúlt időszakban, a vereség ebben az esetben is hatalmas meglepetés volt, hiszen a Burnley az összecsapás előtt a Premier League tabellájának tizenhetedik helyén állt, s 46 éve nem tudta legyőzni a Liverpoolt idegenben. Történelmi sikerével a Vörösök leghosszabb, 68 mérkőzésből álló hazai veretlenségi sorozatának tett pontot a végére.

Mohamed Szalah csalódottsága a Burnley elleni kudarcot követően
Fotó: EPA/Clive Brunskill

A Liverpool bukásával az európai trónra a Crvena Zvezda ült fel, amely 66 bajnoki óta nem talált legyőzőre. A szerb klub jelenlegi szériája messze elmarad a saját maga legjobbjától, ami 96 veretlen mérkőzést számlált, s összeállításunkból kiderül, hogy a Zvezdának dolgoznia kell még azért is, hogy kontinensünk valaha volt leghosszabb sorozatai között emlegethessük a mostanit. Íme a lista:

  • Porto (portugál) – 81 veretlen mérkőzés (2008 novembere–2014 februárja)
  • Panathinaikosz (görög) – 85 (1973 áprilisa–1978 áprilisa): a széria Puskás Ferenc irányítása alatt kezdődött, aki 1970 és 1974 között volt a görög klub vezetőedzője;
  • Chelsea (angol) – 86 (2004 márciusa–2008 októbere)
  • Torino (olasz) – 88 (1943 januárja–1949 novembere)
  • Spartak Trnava (szlovák) – 89 (1968 márciusa–1974 áprilisa)
  • Nantes (francia) – 92 (1976 májusa–1981 áprilisa)
  • PSV (holland) – 93 (1983 szeptembere–1989 márciusa)
  • Crvena Zvezda (szerb) – 96 (1998 augusztusa–2004 augusztusa)
  • Real Madrid (spanyol) – 121 (1957 februárja–1965 márciusa): a Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano és Paco Gento nevével fémjelezte korszakban több mint nyolc évig bizonyult legyőzhetetlennek hazai pályán a spanyol klub.
  • Puskás Ferenc (elöl) a Real Madrid–Levante mérkőzésen az 1963–64-es idényben
    Fotó: MTI/EPA

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.