Sós Csaba: Hosszú Katinka nincsen csúcsformában, de vérprofi

Az idei év legnagyobb nemzetközi úszóversenye kezdődik ma és tart november 22-ig a Duna Arénában. Olimpiai és világbajnok sztárok érkeztek Budapestre, hogy 2020-ban először és utoljára egymás ellen versenyezzenek az International Swimming League-nek köszönhetően. A tavalyi magyar világbajnokok közül Hosszú Katinka messze van a csúcsformától, Milák Kristóf koronavírusos, Kapás Boglárka pedig elsősorban a decemberi országos bajnokságra készül.

2020. 10. 16. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idén ez a versenyzés csúcsa, ezt ki kell mondani – fogalmazott lapunknak Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya az International Swimming League-lel (ISL) kapcsolatban. – Örülök, hogy az úszóink versenyeznek, pláne most, hogy az elmúlt háromnegyed évben erre alig volt alkalmuk, ezért ez most kiemelkedő lehetőség.

Mivel idén a budapesti úszó Európa-bajnokság és a tokiói olimpia is elmaradt a koronavírus-járvány miatt, az ISL az év egyetlen versenye, amelyen a világ legjobbjai közül sokan indulnak. A teljesség igénye nélkül a dél-afrikai Chad le Clos, a svéd Sarah Sjöström, a brit Adam Peaty és a francia Florent Manaudou is medencébe ugrik a Duna Arénában. No meg természetesen is. Az ISL bővült a tavalyi első évéhez képest, tíz csapattal és összesen 320 úszóval indul, de kevesebb a magyar, a 2019-es tizennégy versenyző után most tizenegyen állnak rajthoz.

Hosszú Katinka a döntőbe vezetheti csapatát az ISL-en – Fotó: Mirkó István

– Meg kell érteni azt, aki az edzések vagy a vírustól való félelem miatt nem vállalta az indulást – árulta el Sós Csaba. – Én, főleg a mostani vírushelyzetben, annak örülnék a legjobban, ha az összes válogatott úszónk versenyezne. Nagy csodákra nem számítok, hiszen az úszóév az iskolához hasonlóan szeptemberben kezdődik, ezért általában nem október közepén születnek a rekordok.

Idény eleji forma várható az augusztusi tervezett szünet után, de mivel sorozatversenyről van szó, kiváló rálátásom lesz az úszók edzettségi állapotára.

Itthon a legtöbben Hosszú Katinka teljesítményére kíváncsiak, akinek az elmúlt évek folyamatos kemény munkája és versenyzése után sokkal több ideje maradt a pihenésre a járvány miatt adódott hosszabb szünetben.

– Azt konkrétan tudom, hogy Katinka nincsen csúcsformában, de a versenysúlyát már megközelíti – tudtuk meg a szövetségi kapitánytól. – Több mint egy évtizedig feszített tempót diktált, a szervezetének talán még jót is tett a feltöltődés. Vérprofi, és biztos vagyok benne, hogy ha azt mondja, az olimpiá­ra felkészül, addigra formába lendül. Neki különösen nehéz lehetett ez az év, mert az ő felkészülésének szerves része a versenyzés, amire nem volt lehetősége. Ezért szerintem nagy kedvvel és örömmel fog úszni az ISL-ben, még ha az időeredményei el is maradnak majd a legjobbjaitól.

Milák nincs jó állapotban, de ízig-vérig versenyző

Hogy milyen számokban láthatjuk Hosszút versenyezni az ISL-ben, az egyelőre nem derült ki, de a 2019-es világbajnokságon hozzá hasonlóan aranyérmes részvétele kérdésessé vált a koronavírus-fertőzése miatt.

– Nincs jó állapotban, láthatólag az izomzatából is veszített – mondta el Sós Csaba. – Másfél hét múlva lesz egy széles spektrumú kardiológiai vizsgálata, és ha újra makkegészséges, meggyőződésem, hogy az első adandó alkalommal bekapcsolódik az ISL-be, mert ez a kölyök ízig-vérig versenyző, imádja a kihívásokat. Milák tavaly a nyári szünet után is hasonló időt úszott 100 pillangón, mint a világbajnokságon, amivel bizonyította, hogy ebben az idény eleji időszakban is születhetnek kiváló eredmények, amelyek az adott úszó tehetségéből fakadnak.

Az ISL magyar indulói:

Hosszú Katinka, Milák Kristóf, Verrasztó Dávid, Lobanovszkij Maxim (Iron), (Energy Standard), Késely Ajna, Telegdy Ádám (New York Breakers), Szabó Szebasztián, Burián Katalin, Verrasztó Evelyn (Aqua Centurions).

Menetrend:

1. forduló: október 16–17., 2. forduló: október 18–19., 3. forduló: október 24–25., 4. forduló: október 26–27., 5. forduló: október 30–31., 6. forduló: november 1–2., 7. forduló: november 5–6., 8. forduló: november 5–6., 9. forduló: november 9–10., 10. forduló: november 9–10. Elődöntők: november 14–16. Döntők: november 21–22.

A 200 pillangón világrekorder Milák visszatérésének esélyét növeli, hogy az eredeti tervekkel ellentétben az ISL döntőjét nem Tokióban rendezik, hanem a Duna Arénában bonyolítják le a teljes rövid pályás sorozatot, amely november 22-én ér véget. Hosszúék tavaly lemaradtak a döntőről, az ISL előző idényét az Energy Standard nyerte meg, amelyet idén is topfavoritnak tartanak, és amelyben immáron Jakabos Zsuzsanna is helyet kapott.

Kapásnak rövid pályán jól jön a gyorsúszó múlt

A 2019-es világbajnokságon 200 pillangón aranyérmes Kapás Boglárka bízik benne, hogy csapatával, a New York Breakersszel legalább a középdöntőbe be tud jutni, ahová a tízből nyolc csapat kerül.

– Tavalyhoz képest nagyon sokat cserélődtek a keretek, és sokan el sem jöhettek az idei szezonra. Emiatt mindenki kíváncsian várja, hogyan alakul az erősorrend – árulta el lapunknak Kapás. – Nekem kell majd egy kis idő, hogy átálljak az ötvenméteres medencéről a huszonötösre. Továbbra is a 200 pillangó a főszámom, de rövid pályán a 400 gyors is előtérbe kerül, mert tíz évig versenyeztem gyorsúszóként, és könnyebb megszoknom a kisebb medencét ebben az úszásnemben, főként a fordulók miatt.

A legfontosabb most az országos bajnokságra való felkészülésem, így a versenyek között folytatjuk az edzéseket; a legjobb formámat decemberre időzítjük. Ehhez remek lehetőség ez a néhány verseny, amely lendít a felkészülésen.

Ahogy Sós Csaba fogalmazott, nem arról van szó, hogy „csak felmarkolják a pénzt és hazamennek”, hanem a legtöbb úszónak komoly visszajelzést ad a járványhelyzetben elvégzett munkáról az ISL. Egyébként anyagilag sem járnak rosszul az indulók: idén ugyanis szolidaritásból az összes résztvevő azonos juttatásban részesül, ami tizenötezer dollár, azaz mintegy 4,6 millió forint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.