Több magyar úszó sorsa Hosszú Katinka kezében van

Tegnap hivatalossá vált, hogy kik azok az úszók, akik indulhatnak a májusi Európa-bajnokságon, Budapesten, és kik élveznek védettséget a tokiói olimpiai kvalifikációban. Utóbbiak táborába egyelőre nem nyert bebocsátást Cseh László, de Sós Csaba szövetségi kapitány lapunknak úgy fogalmazott a 35 éves klasszisról, hogy „nyeregben van”. Hosszú Katinka hitele pedig korlátlan, s rajta múlik, miben indul az olimpián, egyúttal az is, hogy ki marad le bizonyos számokról.

2021. 04. 01. 7:07
HOSSZÚ Katinka
Személyre szabott profizmus segíti az Iron Ladyt Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Tegnap hivatalossá vált, hogy kik azok az úszók, akik indulhatnak a májusi Európa-bajnokságon, Budapesten, és kik élveznek védettséget a tokiói olimpiai kvalifikációban. Utóbbiak táborába egyelőre nem nyert bebocsátást Cseh László, de Sós Csaba szövetségi kapitány lapunknak úgy fogalmazott a 35 éves klasszisról, hogy „nyeregben van”. Hosszú Katinka hitele pedig korlátlan, s rajta múlik, miben indul az olimpián, egyúttal az is, hogy ki marad le bizonyos számokról.

Fontos döntések születtek a Magyar Úszószövetség szerdai elnökségi ülésén. Kezdjük azzal, hogy hivatalossá vált, kik számítanak védettnek a tokiói olimpiai kvalifikációban. Sós Csaba szövetségi kapitány előre elmondta, hogy azok az úszók, akik a múlt heti országos bajnokság végén a magyar ranglista első két helyén állnak olimpiai A szintes időeredménnyel, megnyugodhatnak. Két kivételről ugyanakkor már ekkor említést tett, s tartotta a szavát: férfi 200 gyors- és 200 vegyesúszásban az egyaránt kvótás idővel rendelkező Kozma Dominik, illetve még nem érezheti magát tokiói csapattagnak.

Nagy levegő! Cseh Lászlónak össze kell kapnia magát az ötödik olimpiájáért Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Szó sincs arról, hogy negligáltam a kvótát érő eredményüket, egyszerűen csak látni szeretném, hogy vannak-e olyan állapotban, ami reálisan a jó olimpiai szereplés alapja – árulta el lapunknak Sós Csaba. – Kozma és Cseh is nyeregben van, mindketten biztosan ott lesznek Tokióban, ha azt látom, a felkészülésük rendben zajlik a következő időszakban. Ehhez azonban jelentős előrelépést kell mutatniuk.

Az említett két szám mellett azokban is be lehet kerülni még az ötkarikás játékokra utazó csapatba, amelyekben jelenleg nincsen két A szintes versenyző, például női 50 gyorson még egyetlen kvótás eredmény sem született, B szintes sem. A június 16–19-i Budapest Open zárónapja a végső határidő, amíg versenybe lehet szállni a megmaradt helyekért. A szövetségi kapitánytól megtudtuk, hogy bizonyos esetekben a ranglista harmadik helyén állók is védettséget élveznek.

nyolc számban rendelkezik kvótás idővel, így ahol van ilyen, ott a harmadikokat is védettnek tekintem. Ha Hosszú úgy dönt, hogy nem indul valamelyikben, akkor a sorban következőt már nem lehet kiütni a csapatból – magyarázta Sós Csaba.

Ilyen lehet a női 400 gyors, amelyben Késely Ajna mögött Hosszú a második és a harmadik, aki a 200 pillangó mellett ebben a számban szeretne indulni az olimpián. Kérdés, hogy az érintett, a ranglistán harmadik versenyzők mikor érezhetik már biztosnak a kvótájukat. – Akkor, amikor Katinka eldönti, miben szeretne versenyezni az olimpián. Háromszoros olimpiai bajnokként ennyi előjoga van – válaszolta a kapitány.

Sós Csaba nem aggódik Hosszú Katinka formája miatt Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hosszú az ob-n messze elmaradt a legjobb eredményeitől, ennek ellenére Sós Csaba töretlenül hisz benne. – Eddig mindenfajta mély völgyből visszatért a csúcsra, neki korlátlan hitele van. Egy hónappal az ob előtt volt egy felkészülési verseny a Tüskecsarnok Uszodában, és ahhoz képest pillangón, gyorson sokat javult. Biztos vagyok benne, hogy a nevéhez méltón szerepel majd Tokióban – mondta határozottan a szövetségi kapitány.

Jelen állás szerint mégiscsak úgy tűnik, hogy az olimpián már lesz a leginkább aranyesélyes magyar, hiszen az ob-n 200 pillangón a valaha volt második legjobb időt úszta meg a saját világcsúcsa után. Ebben a számban sokan biztosra veszik a győzelmét, de várhatunk-e több érmet is a húszéves bajnoktól? – Igen – reagált Sós Csaba. – Azt gondolom, száz pillangón is dobogóesélyes. Neki azonban az életkorát és a tendenciákat figyelembe véve még nem Tokió, hanem majd a következő, párizsi olimpia lehet a csúcs, addigra bele kell szoknia a sorozatterhelésbe.

Az elnökségi ülésen arról is döntés született, hogy 56 fős csapat készül a budapesti Eb-re, amelyet május 10. és 23. között rendeznek a Duna Arénában. – Nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni, mint 2016-ban, amikor az Eb-n Cseh Laci olyan idővel nyert, amivel néhány hónappal később az olimpián is aranyérmes lehetett volna, de ott nem tudta megismételni – jelezte Sós Csaba, hogy nem az Eb-re kell időzíteni a csúcsformát.

Ezzel együtt több úszónak fontos lesz a budapesti verseny. Közülük is érdemes kiemelni Jakabos Zsuzsannát, aki betegség miatt kihagyta az ob-t, s így jelenleg egy egyéni számban sem olimpiai induló. 200 vegyesen már nem is lehet az, mert ott megvan a két védett Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma személyében, de 400 vegyesen alighanem rá vár a még hiányzó, második A szintes idő, amelyet jó eséllyel az Eb-n teljesíthet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.