Szemtelenek, bátrak, pimaszok

Gulyás István és edzői kollektívája előzetesen lesajnált, tartalékos, esélytelennek tartott csapattal vágott neki az Európa-bajnokságnak, amelyen aztán bravúrt bravúrra halmoz.

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 17. 11:12
SZITA Zoltán; Örn, Elvar;
A 21 éves Szita Zoltán rengeteg gondot okozott az ellenfeleknek Fotó: MTI/EPA/Andreas Hillergren
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akarunk visszafelé mutogatni, de ettől még tény, hogy a Csoknyai István–Vladan Matics kapitánypáros a mostaninál lényegesen erősebb játékoskerettel leszerepelt a tavalyi világbajnokságon. Idén a két kulcsember, és Bodó Richárd nélküli, erősen foghíjas alakulat viszont mintha szárnyakat kapott volna a malmői Eb-n. Sőt, Gulyás István és edzői kollektívája előzetesen lesajnált, tartalékos, esélytelennek tartott csapattal vágott neki az Európa-bajnokságnak, amelyen aztán bravúrt bravúrra halmoz.

Játsszunk el a gondolattal! Ha Lékai vagy Bodó felépült volna, a nemzetközi mezőny nem ismeri meg a Ferencváros átlövőjét, Nagy Bencét vagy a két térdszalagszakadás után visszatért irányítót, Győri Mátyást. A magyar keret játékosait persze többségében már eddig is ismerte a nemzetközi mezőny. Szita Zoltán és a tavalyi vb-n újoncként szerepelt, előbbi önbizalmának feltétlenül jót tett, hogy a lengyel BL-csapathoz, a korábbi magyar kapitány, Xavi Sabaté vezette Wisla Plockhoz igazolt.

A két szélső, Bóka Bendegúz és Hornyák Péter is játszott a tavalyi vb-n, idén lényegesen jobb formának örvend mindkettő, Bókára például rá merte bízni a szakmai stáb a dán irányító, Rasmus Lauge semlegesítését. Bóka és Hornyák ugyanakkor nem elég jó a két magyar élcsapatnak: a Veszprém és a Szeged is külföldi szélsőket alkalmaz. A jelenleg a Tatabányát erősítő Győri Mátyásról korábban még a Veszprém edzőjeként mondta Ljubomir Vranjes, hogy azért nem játszik, mert nem elég jó. Ligetvári Patrikot pedig Spanyolországba adta kölcsön a magyar rekordbajnok, mert ő is könnyűnek találtatott. Az egykori itthoni perememberek eddig megoldják a feladatot az Európa-bajnokságon. Nincs itt ellentmondás?

– Nincs itt Lékai Máté, Bodó Ricsi sem lő meccsenként tíz gólt, de most nélkülük is boldogulunk. Mintha valami láthatatlan erő tolna minket előre – mondta a La Rioja átlövője, Ligetvári Patrik. A balatonfüredi Máthé Dominik és a veszprémi Székely Márton szerint a bátor játék volt az eddigi sikerek kulcsa. – Olyanok léptek elő főszereplőkké, akiket eddig kevésbé ismert a nemzetközi mezőny. Nyilván nem kutatta fel a dán, az izlandi vagy az orosz szakmai stáb, hogy milyen lövőrepertoárja van Nagy Bencének vagy Győri Matyinak. Fiatal, pimasz, szemtelen a csapatunk, és zseniálisan veszi le rólunk a terhet a kapitány: az Izland elleni meccs előtt is elhangzott, hogy lehet nyerni, de nem kötelező – mesélte Székely, aki abszolút kiegészítő ember a válogatottban és a klubjában egyaránt.

A 21 éves Szita Zoltán rengeteg gondot okozott az ellenfeleknek
Fotó: MTI/EPA/Andreas Hillergren

Persze nem csupa zöldfülű ifjonc alkotja a magyar keretet, az idei Eb-n eddig kétszer a meccs legjobbjának választott 35 éves kapus, Mikler Roland 2004 óta válogatott, a világ legjobb beállói közé tartozó klasszis, az Izland ellen nyolc gólt szerző zsinórban az ötödik világversenyén vesz részt. Nélkülük más lenne a helyzet, de a szakmai stáb érdeme, hogy nemcsak ők, hanem a bátor, szemtelen és pimasz fiatalok is húzzák a magyar válogatott szekerét az Eb-n.

Gulyás István szövetségi kapitány mindig azzal biztatja a fiatalokat, hogy most aztán megalapozhatják a karrierjüket. Ezek után nem lenne meglepő, ha a következő világversenyen már kevesebb balatonfüredi és tatabányai játékos szerepelne a magyar válogatottban…

Atyáskodó kapitány, alkotói szabadság

Gulyás István bonmot-it érdemes lenne egy csokorba gyűjteni; a férfi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya tegnap a jó házasság titkához hasonlította a válogatott szakmai stábjában jellemző munkamegosztást. „Olyan ez a munkamegosztás, mint a házasélet: akkor működik jól, ha megvan a kémia a felek között. Ha nincs, akkor megette a fene az egészet. Nálunk működik a dolog.” Kívülről szemlélve szokatlan a felállás, a malmői arénában például volt olyan edzés, amikor a kapitány legfeljebb három mondattal jelezte a jelenlétét, amíg a védekező mozgásokat állította be, a spanyol Chema Rodríguez pedig aprólékosan „lemozogta” a játékosokkal a támadásban használatos irányokat. – Ha a kétszeres BL-győztes Lacitól és Chemától nem fogadják el a tanácsot, akkor ki tud rájuk hatni? – indokolt a kapitány, hozzátéve, hogy a stáb felállításakor egy dolgot kötöttek ki: csak egy ember beszélhet időkérés közben. És ez, nagyon úgy tűnik, működik. Szita Zoltán a dánok elleni döntetlen után az egekbe magasztalta a két edzőt, Bánhidi Bence pedig Izland legyőzése után még a vegyes zónában méltatta a kapitányt a meccs előtti három biztató mondatáért. Hogy mi volt ez a három mondat, azt egyikük sem árulta el.

Székely Márton is ott volt a tavalyi vb-n, az Izland ellen hetesvédéssel jelentkező (csere)kapus atyáskodó, szeretetteljes figurának írta le Gulyás Istvánt. Egyelőre úgy fest, azért működik ilyen jól a triumvirátus, mert annak egyik tagja sem akar nagyobb szeletet kihasítani a sikerből. – Nem vagyunk polihisztorok, mindenkinek fontos a véleménye. Ha Laci olyat lát a meccsen, akkor elég megrugdalnia a lábamat, és már tudom, mire gondolt. Ugyanez igaz Chemára is – mondta Gulyás. A kapitány biztosítja az alkotói szabadságot a szakmai stáb tagjainak. (Sz. L.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.