Szenzációs magyar lányok, megvan az olimpiai kvóta!

A kardvívók olimpiai kvalifikációs sorozatát záró budapesti világkupán vasárnap a női csapatunk Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár Katinka összeállításban megszerezte a tokiói kvótát.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 11:40
null
Pusztai Liza Forrás: Magyar Vívószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férficsapatunk már korábban bebiztosította az olimpiai szereplését, és női együttesünk is jó pozícióból várhatta a budapesti világkupát a BOK-csarnokban. A helyzet a következő volt: ha a rangsorban mögöttünk álló ukránok megnyerik a versenyt, akkor a mieinknek bronzéremre van szükség az előnyük megtartásához. De ha a a rivális „csak” ezüstérmet szerez, akkor a magyar csapatnak elegendő bejutnia a legjobb nyolcba.

A szombati egyéni világkupán a lányok szenzációsan vívtak, Márton Anna arany-, Pusztai Liza bronzérmes lett, és Katona Renáta is bejutott a legjobb 16-ba. Vasárnap a 32 között India nem lehetett akadály, 45-23-as győzelmet könyvelhettünk el, majd a németeket is sikerült legyűrni, őket persze már jóval nehezebben, 45-40-re. Az alapfeladatot ezzel megoldották a mieink, bejutottak a legjobb nyolcba. Itt sajnos az olaszokkal nem bírtak, ebből 45-39-es vereség lett. De ezzel a mérkőzéssel egy időben a dél-koreaiak megtették nekünk azt a szívességet, hogy a nyolc között 45-36-ra legyőzték az ukránokat, és ezzel eldőlt, hogy női kardcsapatunk ott lesz az olimpián. A lányok sírva fakadtak nagy örömükben. Hatalmas gratuláció nekik! Miként természetesen Gárdos Gábor vezetőedzőnek és mesternek, valamint Bódy István, Bódy Benjámin, Boros György, Dávid László és Gergácz Lászlónak edzőknek is.

A lányok elsőként a Magyar Vívószövetség honlapjának nyilatkoztak:

Márton Anna: „Most mit mondjak? Fel sem lehet fogni ezt az egészet, ilyen szituációban még sosem voltam. Kint vagyunk, elképesztő!”

Pusztai Liza: „Ez hihetetlen. Ilyet, hogy vesztesen megyek le a pástról egy csapatmeccsen végén, és egy perc múlva örömömben sírok? Olimpiára megyünk, ez csodás!”

Katona Renáta: „Nem tudok mit mondani, kérdezz meg két nap vagy inkább két hónap múlva. Csodálatos és hihetetlen ez az egész.”

Battai Sugár Katinka: „Nagyon boldog vagyok, hogy tagja vagyok ennek a csapatnak, ezt a napot sosem felejtem el.”

A magyar női kardválogatott először szerepelhet az olimpián, ahol csak nyolc csapat indul. Ez egyben azt jelenti, hogy egyéniben is garantált a maximális hely, azaz három vívónőnk léphet majd pástra Tokióban.

Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza és Márton Anna kiharcolta a kvótát
Fotó: Magyar Vívószövetség

A folytatásban Mártonék az 5–8. helyért vívhattak, ennek már nem volt jelentősége. Előbb 45-35-re kikaptak a japánoktól, majd 45-38-ra legyőzték az ukránokat, így a hetedik helyen végeztek. Ez persze szinte senkit sem érdekelt, a lényeg az olimpiai kvóta.

– Nagyon nehéz értékelni egy ilyen versenyt, feszült volt versenyző, edző egyaránt. Persze ez a tétet ismerve nem is csoda… Egy folyamat vége volt a kvalifikáció, amit sikerrel teljesítettünk, de ezzel korántsem ért véget a dolgunk. Ha Márton Anna és Pusztai Liza olyan formában vív az olimpián, mint tegnap, akkor akár érmet is nyerhet a csapatunk. Mostantól ezért fogunk dolgozni – szögezte le Gárdos Gábor vezetőedző.

Délután a férficsapatok is pástra léptek a BOK-csarnokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.