A szombathelyiek örülhettek, harmadszor is bajnokok lettek

A férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének a párharcát a Falco-Vulcano Energia KC nyerte 3-2-re, miután 74-53-ra győzni tudott idegenben a mindent eldöntő meccsen Szolnokon. A szünetben még döntetlenre állt a mérkőzés, ám a hazai csapat egyre kisebb ellenállást tudott kifejteni, és ezzel a szombathelyiek egymás után harmadszor lettek aranyérmesek.

2021. 05. 26. 22:16
Szolnok bajnoki öröm
Szolnok 20210526 Kos‡rlabda ffi dšnt? Olajb‡ny‡sz-Falco Foto Nemzeti Sport çrvai K‡roly Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencedik szolnoki aranyérem vagy sorrendben harmadszor a szombathelyiek lesznek a bajnokok. Az út a végéhez ért, a férfibajnokság utolsó meccse következett, és a döntő a lehető legszorosabban alakult: az egyik fél három nyert meccséig tartó párharcban 2-2-vel kezdődött a mérkőzés Szolnokon. A hazai csapat nyerte az alapszakaszt, ezért nála volt a pályaelőny, és kétségkívül mellette szólt, hogy a fináléban mindkét együttes hozta a hazai meccseit, így valamivel esélyesebb volt a győzelemre és vele a bajnoki aranyéremre. Mondhatjuk, a magyar férfikosárlabdában csúcsrangadó jött össze a végére, hiszen az utóbbi tíz évben nem rendeztek bajnoki döntőt a Szolnok vagy a Falco nélkül.

Kellemetlen epizód előzte meg a „döntő döntőjét”, a negyedik meccs után ugyanis a Szolnok másodedzője egy – fogalmazzunk így – uszító bejegyzést tett a közösségi oldalán, ami miatt a szombathelyiek tiltakoztak, az Olajbányász pedig fegyelmit indított az alkalmazottja ellen. Csak remélni lehetett, hogy sportszerű keretek között zajlik a találkozó, amelyre minden jegy elkelt, és telt ház fogadta a csapatokat. Ők pedig átmenet nélkül nagy iramot diktálva, ugyanakkor olykor kapkodva, sok hibával kezdtek. Úgy látszott, a vendégek higgadtak le előbb, elhúztak hat ponttal, ám néhány eladott labdájuknak köszönhetően a házigazda fordítani tudott az első negyed végére.

 

Warner (a labdával) ritkán jutott dobáshoz, a képen Keller Ákos (balra) és Váradi Benedek akadályozza meg
Foto Nemzeti Sport Árvai Károly

 

Érződött, hogy a Szolnok és a Falco is hosszú út végére ért: az akarás és a szív vitte előre a játékosokat, de érződött a fáradtság is. Sok volt a pontatlan dobás mindkét oldalon, kevés pontot szereztek, és fej fej mellett haladtak, a félidőben például csak 29-29-et mutatott az eredményjelző. Döntő volt, hogy a házigazda tartani tudta Perl Zoltánt, aki az előző négy meccsen átlagban húsz pontig jutott, most viszont két negyedet követően egynél tartott. A folytatásban magára talált a Falco, dobott néhány könnyebb kosarat, majd Benke Szilárd triplájával és duplájával kilenc ponttal meglógott – ez volt addig a legnagyobb különbség. Az Olajbányász ezzel szemben elveszítette a ritmust, csak kínlódott, Gaspar Potocnik nem véletlenül kért perceken belül kétszer is időt. Ekkor ez sem segített, Váradi Benedek vezérletével magabiztosan játszva a szombathelyiek tizenháromra növelték az előnyüket az utolsó negyedre fordulva.

A negyedik meccsen a Falco tíz pontról tudott fordítani a hajrában, most a Szolnoké volt a kihívás. Ez azonban a percek múlásával egyre nagyobb lett, mert több labdát eladtak a hazaiak, a szombathelyi játékosok pedig egyre magabiztosabbá váltak, és hét perccel a vége előtt már tizennyolc ponttal is vezettek. Innen pedig már nem volt visszaút a Szolnoknak, amely teljesen elkészült az erejével a második félidőre. A Falco 74-53-ra győzött, megérdemelten védte meg újra a címét, azaz nyert aranyérmet sorrendben harmadszor, az pedig külön öröm, hogy négy magyar válogatott, Perl, Váradi, Benke és Keller Ákos is a siker főszereplője tudott lenni, ezen a meccsen négyen 59 pontot hoztak össze, többet, mint a teljes szolnoki csapat...

 

A Falco játékosai Szolnokon is együtt ünnepelhettek a szurkolóikkal
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

 

A mérkőzés lefújása után a szombathelyiek kosaras szokás szerint nekiálltak levágni a hálót az egyik gyűrűről, amit a szolnoki szurkolók zokon vettek, és rohamrendőröknek kellett a pályára menniük, hogy a haragjuk ne csaphasson át tettlegességbe. Az éremátadó már rendben zajlott be, a Falco játékosai pedig együtt ünnepelhettek azokkal a szombathelyiekkel, akik elutaztak ezekért a percekért 350 kilométerről.

Férfi bajnoki döntő, 5. mérkőzés: Szolnoki Olajbányász–Falco-Vulcano Energia KC 53-74 (19-16, 10-13, 13-26, 11-19)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.