Tizenhárom év után spanyol arany

Akik emlékezetes csatát vártak a férfikosárlabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében, azoknak csalódniuk kellett. Spanyolország ugyanis Pekingben végig vezetve legázolta a fináléig ugyancsak veretlen Argentínát, és 95-75-re győzött, százszázalékos teljesítménnyel, 2006 után másodszor elhódítva a trófeát. Tizenhárom éve Japánban, Szaitamában győzött az akkor az idősebb Gasol fivér, Pau vezérelte Furia Roja (Vörös Fúria, ez a spanyol válogatott beceneve). Úgy tűnik, ha Ázsiában van a vb, akkor az a spanyolok felségterülete.

Ch. Gáll András
2019. 09. 15. 20:14
null
Peking, 2019. szeptember 15. A spanyol jtkosok a trfeval, miutn gyztek Argentna ellen a frfi kosrlabda-vilgbajnoksg pekingi dntjben 2019. szeptember 15-n. MTI/AP/Mark Schiefelbein Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az argentinoknál a 39 éves vezér, Luis Scola rettenetesen elfáradt a torna végére, a George Clooney-ra emlékeztető, deresedő halántékú center csak a 35. percben szerezte első mezőnykosarát, és mivel a másik klasszisnak, Facundo Campazzónak sem ment a játék – ketten együtt 3/21-es mezőnymutatóra voltak képesek –, a kiegyensúlyozott csapatteljesítményt nyújtó spanyolok hengereltek.

Pedig Scola tizennégy hetes „tengerészgyalogos-kiképzéssel” készült a világbajnokságra. Buenos Airestől 180 kilométerre, Casteliben, a birtoka garázsában egy kosárlabda-pályát rendezett be, és ott gyakorolt erőnléti edzőjével, Paulo Macarival, továbbá édesapja, Mario Scola felügyelete alatt, aki a nyolcvanas években maga is remek kosaras volt. Dietetikust is szerződtetett, és a halra, olívaolajra és tojásra épülő diétát követett, a vörös húsokat, a cereáliákat és s tésztát teljesen száműzte az étrendjéből.

Az idő kerekét azonban nem lehet visszaforgatni, és pont a döntőre fogyott el az öreg harcos ereje.

A veszteseknél a kevéssé ismert Gabriel Deck volt a legjobb 24 ponttal, habár ő sem kutyaütő, a Real Madrid profija, akárcsak Campazzo. Nicolas Laprovittola, a szintén Spanyolországban játszó (Joventut Badalona) 17-et dobott. Szóval, a legtöbb argentin Spanyolországban keresi vagy kereste a kenyerét, korábban Scola is Hispániában volt profi, ma pedig már Kínában játszik, ezért is szerették annyira a pekingi drukkerek.

Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Odaát hemzsegtek a jó teljesítmények. Ricky Rubio megint zseniálisan irányított (20 pont, 7 lepattanó, 3 assziszt), Sergio Llull (15 pont a kispadról), Marc Gasol (15 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk), a veterán Rudy Fernández (11 pont, 10 lepattanó), Juancho és Willy Hernangómez (11-11 pont) egyformán remekelt. Az olasz szövetségi kapitány, Sergio Scariolo is kiválóan dirigálta fiait, megérdemelt a spanyol diadal. Scariolóról tudni kell, hogy Marc Gasollal kimondottan szoros a kapcsolata, hiszen annak a Toronto Raptorsnak – az NBA idei bajnokának – a másodedzője főállásban, amelynek az ifjabbik Gasol fivér a sztárja.

A bronzmeccsen Franciaország 67-59-re legyőzte Ausztráliát, amely pedig már 15 ponttal is vezetett. Fournier-ék ezzel megvédték harmadik helyüket. Ötödik Szerbia, hatodik Csehország, hetedik az Egyesült Államok (minden idők leggyengébb amerikai szereplése világbajnokságon), nyolcadik Lengyelország.

A torna legjobbja, az MVP Ricky Rubio lett, rajta kívül honfitársa, Marc Gasol, az argentin Luis Scola, a szerb Bogdan Bogdanovics és a francia Evan Fournier került be az All-Star ötösbe.

Világbajnoki döntő: Spanyolország-Argentína 95-75. Legjobb dobók: Rubio 20, Marc Gasol és Llull 15-15, Fernández, J. és W. Hernangómez 11-11, illetve Deck 24, Laprovittola 17, Campazzo 11.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.