Kínos vége lett számunkra a dohai Mesterek Tornájának

A cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs sorozatába tartozó, és a világbajnokság után legtöbb pontot adó dohai Mesterek Tornáján nagyon rosszul alakult számunkra a szerdai zárónap. Mind a négy versenyzőnk helyezetlenül zárt, és csupán Tóth Krisztián tudott egyetlen meccset nyerni. A torna negyedik kiemeltjeként azonban ő sem erre számított.

Magyar Nemzet
2021. 01. 13. 13:35
Tóth Krisztián (jobbra) áll a legjobban a magyarok közül a rangsorban
Tóth Krisztián (jobbra) áll a legjobban a magyarok közül a rangsorban Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vb-ezüstérmes az olimpiai kvalifikációs világranglistán a hatodik helyen áll, biztos tokiói résztvevőnek tekinthető, a Mesterek Tornáján pedig a negyedik kiemelt volt, mivel a rangsorban előtte állók közül ketten nem mentek el Dohába. Tóthnak az első ellenfele, a szlovák Peter Zilka (a világranglista 32. helyezettje) nem is okozott gondot, utána azonban a nyolc közé jutásért váratlanul alulmaradt az üzbég Daviat Bobonovval (18.) szemben, így kiesett.

A 100 kg-ban a Tóthoz hasonlóan olimpiai kvótás helyen áll Cirjenics Miklós, a súlycsoportjában a 22., ezzel azonban ő egyáltalán nem lehet nyugodt. Szerdán ráadásul az első meccsén kikapott a horvát Zlatko Kumrictól (34.), ez is hideg zuhany volt számunkra. A +100 kg-ban Sipőcz Richárd (34.) nem áll kvótás helyen, neki a holland Henk Grol (7.) ellen hatalmas bravúr kellett volna a győzelemhez, ami nem jött össze. Hasonló volt a helyzet a női +78 kg-ban Szigetvári Mercédesz (34.) esetében, ő a dél-koreai Kim Ha Juntól (17.) kapott ki, így nem került közelebb az olimpiai részvételhez.

A hétfői nyitónapon Pupp Réka ötödik lett az 52 kilogrammosok között, kedden Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (81 kg) nem került a helyezettek közé, de Özbas legalább nyert egy meccset. Dohában a hét versenyzőnk közül csak Pupp Réka lehet elégedett, aki az első két mérkőzésén győzött, utána a világranglista-vezető, s a Mesterek Tornáját is megnyerő francia Amandine Buchard-tól kapott ki, de a vigaszágon is tudott meccset nyerni. Az Atomerőmű SE versenyzője a versenyt a világranglista 28. helyéről kezdte, ezzel éppen csak volt kvótásnak tekinthető, ám most jelentősen megerősítette a pozícióját. A 63 kg-ban Özbas Szofi (27.) kicsivel jobban áll, mint a verseny előtt, de még jó eredményekre lesz szüksége, hogy megtartsa a kvótás helyét. S Doha után az a fura helyzet áll elő, hogy bár nem nyert meccset, Ungvári Attila mégis visszakerül a kvótások közé. Pupp Rékának eddig ugyanis kontinentális kvótája volt, ami nemzetenként csak egy lehet, s ez most átszáll Ungvárira, aki a súlycsoportjában a 27., az első „váró listás”.

A Mesterek Tornáján minden súlycsoportban a világranglista első 36 helyezettje indulhatott. Az olimpiai kvótás pozícióban levő Csernoviczki Éva (48 kg, 20.) és az Eb-címvédő (57 kg, 8.) sérülés miatt kihagyta a dohai viadalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.