„Nem szabad a járvány mögé bújni, arra hivatkozni!”

A hazai cselgáncssportban van mit ünnepelni, már csak azért is, mert a tavaly Eb-t nyert Karakas Hedvig lett itthon a nőknél az Év sportolója, ugyanakkor Tóth László, a hazai sportági szövetség elnöke szerint hallani a vészharangok kongását is.

Magyar Nemzet
Forrás: Judoinfo.hu2021. 01. 17. 19:15
Tóth László
Tóth László Forrás: Magyar Judo Szövetség/Horváth György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon kellemes meglepetéssel indult ez az év, utána viszont egy picit többet vártam. A magyar dzsúdó és a magyar sport történetében először lett az év női sportolója dzsúdós, Hédi sikere óriási öröm, nagy boldogság számunkra. Tudom, hogy sok sportágban nem rendeztek világversenyeket 2020-ban, de meggyőződésem, hogy Európa-bajnoki aranyérme akkor is nagyon komoly eredménynek számított volna, ha nincs koronavírus. A körülmények semmit sem vonnak le a győzelme értékéből, egy teljes létszámú kontinensbajnokságon, az egyik legsűrűbb súlycsoportban (az 57 kg-ban – a szerk.) a legnagyobbakat győzte le azért, hogy a dobogó legfelső fokára állhasson – fogalmazott a Judoinfo.hu szakportálnak Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke.

Az elnök ugyanakkor nem rejtette véka alá, elégedetlen azzal, hogy a hét első felében rendezett dohai Mesterek Tornáján a hét indulónk közül csak Pupp Réka végzett pontszerző helyen. A paksi Atomerőmű SE versenyzőjétől a női 52 kg-ban mindenesetre bravúros eredmény volt az ötödik hely.

– Ezen a fontos versenyen többet vártam a magyar válogatott tagjaitól, és nem egyedül én vagyok ezzel így. Amikor tavaly a budapesti versennyel újraindultunk, sokkal bizakodóbb voltam. Hét kvóta lenne most a miénk, de nyolc-kilenc tokiói indulóval lehetnénk csak elégedettek. A sportág számára fontos, hogy erős és nagy létszámú csapattal utazzunk az olimpiára, ugyanakkor most is láthattuk, hogy nagyon fel kell kötnie a dzsudogit annak, aki pontszerző helyre pályázik. A koronavírus miatti leállás jó néhány országban régen véget ért már, a kényszerpihenőt pedig alaposan kihasználták. Intő jel számunkra, amit Dohában láthattunk. Nem nyöszörögni, panaszkodni kell, hanem dolgozni. Remélem, néhányan észreveszik, hogy a múltból vagy a jövő szép ígéretéből nem lehet megélni, nem szabad a járvány mögé bújni, arra hivatkozni. Mindenkinek biztosítjuk a lehetőséget, hogy a legjobb körülmények között készülhessen fel az olimpiára. Még nem késő, mindenkinek be kell állnia a sorba, össze kell fogni, meg kell találni a lehetőségeket, mert csak a tatamin elvégzett munka számít.

A Magyar Judo Szövetség elnöke szerint hallani a „vészharangok” kongását.

Tóth László szerint egy pillanatra sem szabad hátradőlnünk
Fotó: Magyar Judo Szövetség/Horváth György

– Büszkék lehetünk az eddig elért eredményekre, de nem dőlhetünk hátra egy pillanatra sem, az új kihívások napi szinten olyan kihívások elé állítanak. Félre ne értse senki, nem vagyok boldogtalan, csak a megoldást keresem. Sokkal több van ebben a csapatban. Nincs még semmi elveszve, de nagyon oda kell figyelnünk. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ezeknek a fiúknak, lányoknak Tokió lehet az élet nagy esélye, nagy lehetősége, sportvezetőknek, edzőknek, sportolóknak egyaránt a maximumot kell ehhez hozzátenniük.

A teljes interjú itt olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.