Védhetetlen válogatási elvek – amiről nem beszél a kapitány

Miután a védett négyes gyengén teljesített a poznani Európa-bajnokságon, másfél hónappal az olimpia előtt elölről kell tervezni a férfikajakos-csapat összeállítását, csupán annyi biztos, hogy három klasszisunk, Kopasz Bálint, Tótka Sándor és Varga Ádám kihagyhatatlan a tokiói keretből.

2021. 06. 07. 7:10
MOLNÁR Péter; NÁDAS Bence; TÓTKA Sándor; KULI István
A Kuli István, Molnár Péter, Nádas Bence, Tótka Sándor összetételű négyes nem csak önmagát hozta nehéz helyzetbe azzal, hogy gyengén szerepelt az Európa-bajnokságon Fotó: Adam Warzawa Forrás: MTI/EPA/PAP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indulatosan hívott fel csütörtök délután, a kajak-kenu Európa-bajnokság első napján Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya. két aranyéremmel is kimaradhat a tokiói csapatból című írásomat kritizálta, maradjunk annyiban, nyomdafestéket nem tűrő hangnemben. Az ominózus írásban arra az ellentmondásos helyzetre hívtam fel a figyelmet, hogy amennyiben a védettséget élvező Kuli István, Molnár Péter, Nádas Bence, összetételű férfikajak-négyes, továbbá a Béke Kornél, Varga Ádám kajak kettes is jól szerepel a kontinensviadalon, akkor a válogatási elvek értelmében Kopasz Bálint – a 2019-es világbajnokság aranyérmese a királyi számban, K–1 1000 méteren – két Eb-aranyéremmel is kimaradhat az olimpiai csapatból.

Hüttner Csaba egyrészt a cikk címét kifogásolta, ami persze szerkesztőségi belügy – mi sem akarjuk megmondani, a kapitány milyen szakmai programot írjon elő –, egyébként pedig, kétségtelenül szókimondóan, az Európa-bajnokság legnagyobb tétjére irányította rá a figyelmet. Hüttner Csaba másrészt azt hangoztatta, ne adjunk a szájába olyan igaztalan mondatot, miszerint a négyes védettséget élvez. Nos, a cikkben ez a mondat szerepel: „A szövetség döntése értelmében a Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor kvartett védettséget élvez, s ha jól teljesít a kontinensviadalon, akkor ugyanebben az összetételben készülhet az olimpiára is.” A szövetségi kapitány szájába tehát semmilyen mondatot nem adtam, csupán azt a helyzetet rögzítettem, amit a sportágban mindenki tényként kezelt.

A Kuli István, Molnár Péter, Nádas Bence, Tótka Sándor összetételű négyes nem csak önmagát hozta nehéz helyzetbe azzal, hogy gyengén szerepelt az Európa-bajnokságon
Fotó: Adam Warzawa / MTI/EPA/PAP

Mi más is lehetne az az egység, mint védett, amelynek nem kell rajthoz állnia hazai válogató versenyen, csupán egy nemzetközi viadalon pontosan nem definiálva, „jól” szerepelnie az olimpiai induláshoz? Ha bárkinek kétségei lennének efelől, nos idézzük a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapján május 29-én megjelent írásból Tótka Sándor nyilatkozatát. A kiváló sprinter – aki az Eb-n a 200 méteres távon aratott győzelmével újfent bizonyította a rátermettségét – a következőket mondta, miután K–1 200-on megnyerte a válogatót: – Jól mentem, de úgy érzem, maradt még benne. Hatalmas előny volt, hogy idén csak a négyesre, és a kétszáz egyesre kellett koncentrálnom.

Annak ellenére, hogy a négyes védett, az Európa-bajnokságon még bizonyítanunk kell, viszont ez az egyes, úgy gondolom, nekem elég, hogy ott lehessek Tokióban.

2016 óta mentálisan nagyon sokat fejlődtem, ebből a szempontból sokkal erősebbnek érzem magam, mint valaha.

Ez csak a legfrissebb egyértelmű utalás arra, hogy a négyes védett (volt). A szövetségi kapitány persze nem sietett cáfolni a nyilatkozatot, hohó, megállj, Sanyi, szó sincs arról, hogy a négyes védett lenne...! S ha ez nem lenne elég, az Európa-bajnokság közvetítése során az M4 Sport riportere és a távirati iroda szakírója is védett egységként aposztrofálta a négyest.

Két egység

A tokiói olimpián női és férfikajakban egy nemzet hat-hat kvótával gazdálkodhat, úgy, hogy egyesben és kettesben nemzetenként két egység is rajthoz állhat. Négyesben értelemszerűen azért nem, mert ahhoz nyolc hely kellene. A négy férfikajakos szám: K–1 200, K–1 1000, K–2 1000 és K–4 500 méter.

Kár is ezt ragozni, azt sem kell bizonygatni, hogy a Föld gömbölyű és a Nap körül forog. A négyes védett, helyesebben csak védett volt, majd két éven keresztül. Ehhez szabta mindenki más a lehetőségeit, ezért szorgalmazták oly sokan tavaly, hogy Kopasz Bálint és Varga Ádám üljön össze, mert akkor ezer méteren egy csapásra megoldódott volna az egyes és a kettes kérdése is. Sajnálatos technikai különbözőségek miatt az álom páros kivitelezhetetlenné vált. Vagy hál' Istennek? Mert a szövetségi irodában leosztott lapok így összekeveredtek, s a versenyt – ami mégis csak a sport lényege az okoskodással szemben! – mégsem lehetett kirekeszteni a válogatásból.

(Tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, nyilván a Nádas Bence, Kopasz Bálint duó életre hívását is az motiválta, hogy ehhez nem kell plusz kvóta, hiszen Nádas is benne ül a védett négyesben.)

A négyes védetté deklarálásakor a szövetség – de rendben, ez esetben nevesítsük –, a szövetségi kapitány egy eshetőséggel nem kalkulált: Kopasz Bálint olyan helyzetbe sodródhat, hogy kérdésessé válik az olimpiai csapattagsága.

Márpedig ez történt, miután csupán negyedik lett a szegedi világkupán, a hazai válogatón pedig egyesben (Varga Ádámmal szemben) és kettesben Nádas Bencével is (Noé Bálinttal és Kulifai Tamással szemben) alulmaradt. Ominózus írásomban éppen erre hívtam fel a figyelmet.

Ám Kopasz Bálintot nem a gonosz sajtótól, hanem a rossz válogatási elvektől kellett megvédeni! Ezt egyrészt megtette ő maga, bizonyítva a klasszisát az Európa-bajnokságon ötszáz és ezer méteren is győzött, és sajnálatos módon megtette a védettségét elvesztő négyes, amely a döntőbe sem jutott be.

Igen, elhibázott, rossz – volt – a válogatási elv. Nem a 2019-es világbajnokságon csupán ötödik kvartettet, hanem Kopasz Bálintot kellett volna védetté nyilvánítani! Érveljen bárhogy is a szövetségi kapitány, a tények azt mutatják, nem így járt el. Lelke rajta.

Ennél persze nagyobb a felelőssége. A férfikajakos szakágat roppant nehéz helyzetbe hozta.

Csupán másfél hónap van hátra az olimpiáig, s ember legyen a talpán, aki most megmondja, melyik hat kajakos vehet részt a játékokon. Helyesebben Kopasz Bálint, Tótka Sándor és Varga Ádám csapattagsága kétségbevonhatatlan.

Ám ők hárman csupán a két egyes számot fedik le, azt is csak részben, hiszen nyilván sem Kopasz, sem Varga nem áll rajthoz kétszáz méteren.

Kopasz Bálint édesanyjával, egyben az edzőjével, Demeter Irénnel ünnepel, miután megnyerte a K–1 1000 méteres döntőt
Fotó: Adam Warzawa / MTI/EPA/PAP

Mi lesz a párossal? Mi lesz a négyessel?

A Béke Kornél, Varga Ádám duó is egyfajta védettséget élvezett az Európa-bajnokságig, hiszen miután megnyerte a pórkvalifikációs regattát, nem kellett rajthoz állnia a válogatón. Ha a páros megkapja a jóváhagyást a szövetségtől – azaz hát a kapitánytól –, az a soha nem tapasztalt helyzet állhat elő, hogy egy kajakos úgy jut ki az olimpiára, hogy a hazai válogatón el sem indult, hiszen Béke Kornél egyesben sem tette magát próbára.

Béke Kornél és Varga Ádám az Európa-bajnokságon elért ötödik helyével nem okozott csalódást, de azért nem is oszlatott el minden kétséget. A hazai válogatót – ahogy utaltunk rá, Kopasz és Nádas előtt – Noé Bálint és Kulifai Tamás nyerte. Honnan tudhatnánk, hogy Béke és Varga jobb náluk? Vagy induljon a Béke, Varga és a Noé, Kulifai páros is az olimpián? Ezt a döntést akár Kopasz Bálint (mert így elesik a párostól), akár bármelyik sprinter nehezményezheti, hiszen így már meglenne a hat kvóta.

Kopasz Bálintot megkövetve

Kopasz Bálint már itthon sem a legjobb kajakos címmel számoltunk be arról, hogy másfél hete Varga Ádám nyerte a válogatót a világbajnok előtt. Bár az akkori helyzetet pontosan jellemző, elismerjük, mégis kissé érdes címmel. Ha Kopasz Bálintot megbántottuk vele, ezúton követjük meg.

A józan ész azt sugallná, újabb válogatót kell kiírni, hogy versenyen dőljön el, ki utazzon az olimpiára, csakhogy az idő rövidsége miatt öngyilkosság lenne újra csúcsformába hajszolni a versenyzőket. Nyilvánvalóan új négyest kell majd összerakni a kijelölt indulókból, ami hat héttel az olimpia előtt nem éppen hálás feladat. Némi vigasz, hogy van egy olyan magyar szakember – Csipes Ferenc – aki ezt a hölgyeknél hosszú évek óta tökéletesen elvégzi. Alkossa bárki is a hajót, ő kihozza belőle a maximumot. Egyszer talán a férfiaknál is meg kellene adni neki ezt a lehetőséget.

Mindenki által elfogadható, jó döntés azonban itt már aligha születhet. A szövetség – avagy a kapitány – zsákutcába kormányozta magát a négyes védetté nyilvánításával, ahonnan koccanás nélkül nem lehet kitolatni.

És ha már így a végére értünk a dolognak, még egy személyes megjegyzés idekívánkozik. Nincsenek fóbiáim, kedves kapitány, csak a dolgom végzem. Nagyobb újságírói múltra támaszkodva bátorkodtam bírálni a sportágban bizonyos jelenségeket, mint amennyi (tudjuk, mennyi) edzői tapasztalat birtokában ön megkapta a kapitányi kinevezést. Soha senki érdekét nem védtem a sportágban, pláne nem elvtelenül. A kajak-kenuról írva, ahogy mindig, most is csak az igazság feltárása vezérelt. Akkor is, ha – jól tudjuk – olykor fáj az igazság. De végül mindig győzedelmeskedik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.