Visegrádi gimnasztika: csak semmi térdeplés!

A lengyel labdarúgók nem térdeltek le az Anglia elleni labdarúgó-világbajnoki selejtezőn. Mint ahogy korábban a csehek sem Wales vendégeként. Visegrádi gimnasztika. Mi se lógjunk ki a (torna)sorból!

2021. 04. 01. 12:05
null
A lengyeleknek ennél csak fontosabb ügyeik vannak Fotó: Catherine Ivill Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudják, hogy mi volt az Anglia–Lengyelország labdarúgó-világbajnoki selejtező legnagyobb kérdése? Nem, véletlenül sem az, hogy a lengyelek világsztárja valóban súlyos sérülést szenvedett-e Andorra ellen, s ezért nem tudott Londonba utazni, vagy pusztán a lengyel szövetség adta be a derekát, s meghajolt a játékos klubja, a Bayern München akarata előtt.

Nem, dehogy… Azt várta kíváncsian a gondolatrendőrség futballra szakosodott bűnüldözési osztálya, vajon a lengyelek kellőképpen érzékenyítve vannak-e már, s követve szigetországi sporttársaik derekas példáját, letérdepelnek-e a mérkőzés előtt.

Nos, lengyel barátaink megmakacsolták magukat, nem végezték el a BLM-szertartást, csak a felkarjukra húzott Respect (Tisztelet) feliratú karszalagra böktek.

Igaz, jó előre megmondták, hogy majd így tesznek. A lengyel szövetség a találkozó előtt kiadott egy közleményt a kérdésben. „A válogatott játékosai a Wembley-ben az Anglia elleni meccs előtt semleges és apolitikus pozíciót vesznek fel a Black Lives Matter mozgalom kérdésében. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy minden lengyel reprezentáns egyetemlegesen ellenzi a rasszizmus és az intolerancia bármilyen megnyilvánulását.”

Így is kell. Nesze semmi, fogd meg jól!

Zbigniew Boniek, a lengyel labdarúgó-szövetség elnöke, a Juventus egykori sztárja meg is indokolta, miért tesznek így, helyesebben miért nem tesznek úgy. Amikor erről faggatták, azt felelte, hogy nem is beszéltek erről a játékosokkal. Ebből még bármire következtethetnénk, csakhogy Boniek hozzátette: – Vannak fontosabb ügyeink, ez az utolsó dolog, ami foglalkoztat bennünket.

Jan Tomaszewski, a lengyel válogatott korábbi legendás kapusa ennél is direktebben fogalmazott: – Az én mellkasomra sas van kitűzve, ez az ügy engem nem érint. Ahogy a népünket sem, soha a történelmünkben. Miért lenne éppen most okunk rá? Én biztosan nem térdelnék le.

Egyenes derék, egyenes beszéd.

Kedd este a csehek sem térdeltek le Cardiffban Wales vendégeként.

Ne feledjük, ősszel lesz Anglia–Magyarország találkozó is! Csak remélhetjük, hogy a visegrádi gimnasztikát követik a mienk is.

Mi se lógjunk ki a (torna)sorból! Csak semmi térdeplés…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.