Tévedésből a fél ország MSZP-győzelmet kívánt

A hibás gyakorlat tükrözhet érzelmi töltöttséget és figyelemfelhívó szándékot is.

Póla Gergely
2018. 01. 01. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Boldog Karácsonyt!” – olvashattuk lépten-nyomon: üzletek kirakataiban, reklámújságokban, céges hírlevelekben és közleményekben. Mi ezzel a baj? Aki nem emlékszik az iskolában tanultakra, bátran kinyithatná vagy a neten megnézhetné a helyesírási szótárt a jókívánság véglegesítése előtt, és kiderülne, hogy a karácsony – akárcsak a húsvét, a pünkösd, a mindenszentek – kis kezdőbetűvel írandó, lévén nem tulajdonnév. Nagybetűvel a Párbeszéd MSZP-s miniszterelnök-jelöltjét jelenti – vagy a névrokon írók valamelyikét, esetleg az LGT gitárosát.

Sőt, nem is csak a karácsonyt szokás manapság nagy kezdőbetűvel írni, hanem a jókívánságok minden szavát: „Boldog Karácsonyt és Új Évet Kívánunk!”

A nagybetűzés tükrözheti a karácsonyhoz – vagy a karácsonyt egyre inkább háttérbe szorító Christmas-plázaünnephez – kapcsolódó érzelmi töltöttséget. A hibás gyakorlat oka lehet a figyelemfelhívó szándék is, idegen mintára, hiszen az angolban szokás a mondat minden szavát nagybetűvel kezdeni; más kérdés, hogy érdemes-e helyesírási hibával felhívni a figyelmet.

Manapság egyébként is igen népszerű a felesleges nagybetűzés: a megszólításokban megengedett „Ön” mellett már bárhol belefuthatunk nagybetűvel írt személyes névmásba. Pedig nem a szövegben kellene megtalálni a nagy Ő-t. Gyakori jelenség az önkéntes intézménynevesítés is: bár a helyesírási szabályzat megengedi, hogy egyes nem hivatalos névváltozatokat nagybetűvel írjunk – ilyen az Akadémia és az Opera –, nemcsak felesleges, de igénytelenné is teszi a szöveget, ha mindent naggyal kezdünk: Humántárca, Jegybank, Rendőrség. Hiba titulusok nagybetűsítése is: Általános Vezérigazgató, Pénzügyi Főosztályvezető-helyettes, Takarítószer-begyűjtési Felelős – pedig még egyházfőknek, államfőknek, uralkodóknak is csak kis kezdőbetű jár.

A nagybetűket hagyjuk meg az indokolt esetekre. Tehát boldog karácsonyt, boldog új évet kívánjunk – vagy boldog újévet, ha csak január elsejére szól a jókívánságunk. És ne engedjünk a keresztnév miatti csábításnak a szilveszter esetében se. A Szilveszter-nap és a szilveszter jól érzékelhetően elkülönült. Persze ez a folyamat nem mindig megy végbe: talán a virágos-szívecskés-lufis-plüssmacis giccsünnep nem lesz annyira általános, hogy megjelenjen a valentin szó. Én legalábbis nagyon remélem – és nem a kezdőbetűje miatt.

Szó szerint

Az infó vagy az info a helyes írásmód? A -stul/-stül vagy a -stól/-stől használandó? Hogyan mondjuk a csuklik igét felszólító módban? Dőlhet-e jobbra az eredetileg balra dőlő ékezet? A bratyiszlavázásról, a mozgószabályról, a kisbetűs brexitről és hévről, továbbá sok egyéb helyesírási-nyelvhelyességi témáról olvashat rovatunkban. Megtaláltuk a metrófelújítás legolcsóbb tételét, megírtuk véleményünket az új helyesírási szabályzatról, Water Willyről, bemutattuk, miért van szükség a hasznos „nyelvtannácikra”, és elkészítettük az első átírási térképet. Ajánljuk korábbi írásainkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.