Szeptember 11-ről szóló dráma érkezik a mozikba

Megérkezett a The Mauritanian című, Jodie Foster és Benedict Cumberbatch nevével fémjelzett, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokról szóló tárgyalótermi dráma első előzetese – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2020. 12. 02. 16:33
dráma
Las Vegas, 2018. április 25. Benedict Cumberbatch brit színész a CinemaConon, a filmforgalmazók és mozitulajdonosok éves rendezvényének díjkiosztóján, Las Vegasban 2018. április 24-én. (MTI/EPA/Nina Prommer) Fotó: NINA PROMMER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mohamedou Ould Slahi memoárján alapuló filmben Jodie Foster a gépeltérítők toborzásával vádolt férfi (Tahar Rahim) védelmét vállalja el, ügyész ellenlábasát pedig Benedict Cumberbatch formálja meg.

Kevin Macdonald (Az utolsó skót király) rendezésében készült dráma február 19-én debütál Amerikában.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A legszigorúbb feltételek mellett dolgoznak a magyar filmesek

A forgatási terület manapság egyike a legszigorúbb járványügyi szabályoknak alárendelt munkakörnyezetnek, nemcsak a színészeket és a stáb valamennyi tagját, a magyar sajtónak meghirdetett nyílt napon pedig az odaérkező újságírókat is komoly feltételekkel engedik be. Nyár közepén kényszerleállás után kezdték ismét forgatni Madarász Isti (Hurok, A fekete múmia átka) új nagyjátékfilmjét, mára pedig az utómunkáknál tart az Átjáróház című munka.

Már június végén éltek a szabályok, amely szerint csak vérvizsgálat után juthattak be a területre az újságírók. Pedig a felvételek szabadban zajlottak, és a tesztelők elmondása szerint akkoriban több ezer ember között sem találtak fertőzöttet. Madarász készülő egész estés filmje egy szürreális szerelmes történet, amelyben a fiú halott szerelmével „randevúzik”, közben a valóság és a szellemvilág határmezsgyéjén létezik.

A stábokat egyre szigorúbb szabályok kötik, rendszeresen tesztelnek a filmesek, aki pozitív eredményt mutat, annak azonnal ki kell állnia a forgatásból, de az sem mehet a kamera közelébe, akinek a családjában felbukkant a vírus.

Már az utómunkáknál tart A játszma című film is, Fazakas Péter rendezése, januárban a stúdió jeleneteit veszik fel, a bemutatót pedig jövő év végére tervezik. Néhány napra le kellett állniuk az egyik szereplő pozitív tesztje miatt, a gyártásnak extra feladatot jelentett az ezzel járó átszervezés. A történet, amelynek forgatókönyvét Köbli Norbert írta, a hidegháborús hatvanas évekbe vezet, és egy állambiztonsági játszmát tár fel.

– A Kádár-éra modernizálódó, „konszolidációs” időszakában járunk, amikor a már rejtettebben működő állambiztonságon belül tovább folynak a hatalmi harcok. A közel tíz évvel ezelőtti A vizsga (2011) című film egy „back-story” a mi filmünkhöz. Ez A játszmáig ható előtörténet is kellőképpen kibomlik a cselekmény során, így A vizsga ismerete nélkül is élvezhető ez a mozi – mondta lapunk érdeklődésére a rendező.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.