Érdekességek a 40 éve bemutatott Vuk című filmről

40 évvel ezelőtt, 1981 áprilisában adta le először a Magyar Televízió a Vuk című rajzfilmet, amelyből később mozifilm is készült. A figura roppant népszerű lett, megjelent mindenféle terméken, poszteren, pénztárcán, pólón, népszerűsége azóta is töretlen – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 21. 19:01
vuk
Budapest, 2020. január 12. A Színes Város Csoport készítette a Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából a 800 négyzetméteres festményt a Baross utcai régi ház tûzfalára a Vuk címû Dargay Attilla rajzfilmbõl. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Vuk először 1940-ben jelent meg a Csí – Történetek állatokról és emberekről című kötetben. Fekete István keltette életre rajtuk kívül Kelét, Lutrát, Hút és Bogáncsot is, állatfigurái közül azonban a kis róka lett a legnépszerűbb. Ha így nézzük, Vuk idén már 81 éves, de a tévében csak 40.

2. Fekete István Vuk című regényét 1965-ben adták ki először, 1972-ben pedig a Fülesben képregényként jelent meg.

3. A Vuk című négyrészes rajzfilmsorozatot eredetileg a Magyar Televízió számára készítette a Pannónia Filmstúdió. Itt hangzott el először a sorozat egyes részeit átkötő Vuk-dal, mely hétről hétre felhangzott az epizód záróakkordjaként. Érdekesség, hogy itt még nem a zeneszerző, Wolf Péter kislánya énekelte (akit azóta Wolf Katiként ismerünk), hanem Maros Gábor.

A Színes Város Csoport készítette 800 négyzetméteres festmény
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

4. A sorozatot a televízió 1981. április 18-tól egymást követő 4 napon át 20-20 perces részletekben április 21-ig sugározta. Ugyanabban az évben rádiós hangjáték is készült belőle.

5. A Vuk rajzfilmváltozata 1981 karácsonyára jelent meg a mozikban. Adatai megegyeznek a televíziós sorozatéval: rendezte és tervezte Dargay Attila, a háttér N. Csathó Gizella munkája, rajzolta Fülöp Márta, Sostarics Yvette, Gyarmati Ildikó, Balogh János, Kovács Magda. Fekete István regénye nyomán írta Tarbay Ede, Imre István, Dargay Attila. Henrik Irén a képért, Wolf Péter a zenéért felelt. Szereplők: Vuk (Pogány Judit, Gyabronka József), Íny (Földi Teri), Kag (Szabó Gyula), Karak (Csákányi László), Rókalány (Kútvölgyi Erzsébet), Mesélő (Bitskey Tibor).

6. Vuk már 1981-ben befutott: az augusztus 20-án megrendezett hagyományos debreceni virágkarneváli felvonuláson is megjelent. Az a kocsi, amelyen két, 4 méter magas, virágokból kialakított róka figura foglalt helyet, nagy tetszést aratott.

A teljes cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.