Frenreisz Károly az LGT hőskoráról nosztalgiázott

A fővárosban található Rockmúzeumban elevenedett újra a múlt, mikor a Kossuth-díjas zenész, Frenreisz Károly anekdotázott a kiállítótérben a Duna Televízió Almárium című műsorában. Az adásból az is kiderült, melyik a legkedvesebb zenei relikviája a Locomotiv GT egykori tagjának.

2021. 05. 21. 19:55
FRENREISZ Kroly
Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész, zeneszerző, a Skorpió együttes vezetõje, a Metro és az LGT egykori alapítója, a Máté Péter-díj bizottsági tagja a Máté Péter könnyűzenei díj alapítását bejelentõ sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2018. február 15-én Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kultúra fontos részét képezi a könnyűzene, azon belül is a rockzene. A budapesti Rockmúzeumban mintegy 800 négyzetméteren élvezhetik a műfaj szerelmesei az évtizedeken át gyűjtögetett hazai relikviák pazar sokaságát. Bálint Csaba, a Magyarock Hírességek Csarnoka Egyesület elnöke a Duna Televízió szolgáltató magazinjában, az Almáriumban mesélt a múzeum múltjáról, ahol a nézők rendhagyó tárlatvezetés keretében ismerhették meg a zenetörténti gyűjteményt. Az összeállításban a '60-as évek beatkorszakának impozáns darabjai mellett a mai kor modern vívmányait is megcsodálhatták.

„Mikor 2013-ban megérkeztünk az üres kiállítótérbe, még nem tudtuk pontosan, hogyan töltjük majd fel az emléktárgyakkal a múzeumot. Mostanra azonban már helyproblémák merültek fel, mert annyi kiállítási tárgy gyűlt össze az elmúlt nyolc évben”

– vallotta be a könnyűzenei szakíróként is ismert elnök, aki a látogatók között nemcsak a rockzene iránt érdeklődő közönséget, hanem sok esetben szakmai szereplőket is köszönthetett már.

Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész, zeneszerző, a Skorpió együttes vezetõje, a Metro és az LGT egykori alapítója, a Máté Péter-díj bizottsági tagja a Máté Péter könnyűzenei díj alapítását bejelentõ sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2018. február 15-én
Fotó: MTI/Mónus Márton

„Gyakorlatilag, bármire ránézek itt, eszembe jut a korszak, az évjárat és minden emlék. Amerikában nagy divatja van, hogy a különböző előadók és zenekarok ereklyéit összegyűjtik, de végre Magyarországon is van egy ilyen hely. Jómagam egy keverőpultot adtam kölcsön kiállításra a múzeumnak. Ez egy angol gyártmányú, ötcsatornás gépezet, amit először 1972-ben, az LGT-vel, a The Great Western Fesztiválon láttam. Rod Stewart, Joe Cocker és a The Beach Boys mellett a Loksi zenéjét is egy ilyenen keverték ki anno, 70 ezer fős közönség előtt” – mesélte az Almárium bejátszójában a Kossuth-díjas zenész, Frenreisz Károly, akivel korábban a közmédia nézői A Dal zsűritagjaként is találkozhattak.

A múzeum jelenleg több felajánlást helyszűkében nem tud fogadni, aki mégis szeretné közreadni az otthon őrzött zenei kincseket, megteheti a Filléres emlékeink című pályázat keretében, amit a Volt egyszer egy beatkorszak blog szerkesztősége hirdetett meg az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából. Május végéig olyan fotókkal illusztrált anekdotákat, tárcákat, egyperceseket várnak, amelyek 1500–3000 leütés hosszúságban mutatnak be az 1960-as, 70-es és a 80-as években aktív magyar zenekarokhoz, esetleg az említett korszakban történt könnyűzenei eseményekhez kapcsolódó, a pályázó tulajdonában lévő relikviát – legyen az plakát, jelvény, belépőjegy, fotó, lemezborító vagy bármilyen egyéb tárgy.

Az Almárium idézett adása IDE kattintva megtekinthető, az aktuális műsorok pedig a Médiaklikk.hu felületén 60 napig korlátlanul visszanézhetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.