Magyar lovakon vágtáznak a legnagyobb filmsztárok

Juhász László a vérében hordozza a lovak iránti szeretetet, hiszen édesapja kilenc világbajnoki érmet is begyűjtött négyesfogat-hajtásban. Ő mégis sokáig hezitált. Nem tudta eldönteni, hogy a sportot vagy a filmes világot válassza, egy szerencsétlen baleset miatt viszont minden egyértelművé vált. Laci lovai azóta a Netflix legsikeresebb sorozataiban és világhírű filmekben szerepelnek, ő pedig remekül elpálinkázott Henry Cavill-lel, a Vaják főszereplőjével – írja a Ripost.

Forrás: ripost.hu2021. 06. 22. 14:20
null
Nem mindennapi állatok Forrás: Markovics Gábor/Ripost
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesttől alig 55 kilométerre, Táborfalván éldegélnek azok a lovak, amiket nézők milliói láthattak a Netflix Vaják, vagy éppen a Barbárok című sikersorozatában.

A Ripost7 munkatársa felkerekedett, hogy személyesen láthassa a világhírű patásokat, sőt fel is üljön arra a lóra, amin a Vaják főszereplője, Ríviai Geralt, azaz Henry Cavill vágtázott a filmvásznon.

Az első évadban megismert ló, Keszeg igazi neve Zeusz, egy tízéves kisbéri félvér herélt.

A tulajdonos, Juhász László szerint a csapat legjobb idegrendszerű, legnyugodtabb lova. Ám a sorozat második évadában a Cavill által alakított karakter egy új társat kap, a kilencéves fríz csődör, Hector személyében. Juhász László a Ripost7-nek árulta el, mit kell tudni a filmsztár paripákról.

Pálinkázás után pattant a nyeregbe Henry Cavill-lel

„Változó, hogy mennyi idő alatt lehet átalakítani egy lovat filmes lóvá. Ahhoz, hogy egy forgatáson elmenjen A pontból B pontba, nem kell olyan sok idő, de persze rengeteg a zavaró tényező a számukra, mindenféle zaj, nyüzsgés, füstgép. Fontos, hogy kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű legyen a ló. Ami pedig a színészeket illeti, hát, sokan mondják magukról, hogy tudnak lovagolni, aztán kiderül, hogy mégsem! Szerencse, hogy az én lovaim gyakorlatilag automaták, egy-két próba után rájuk lehet ültetni a színészt, és ha nem annyira összetett a feladat, simán megoldják. Persze kapnak egy kis jutalomfalatot” – árulta el a kulisszatitkokat Laci, aki annyira összehaverkodott Henry Cavill-lel, hogy a mai napig tartják a kapcsolatot.

„Nagyon jó barátok lettünk Henryvel! Amikor a Vaják első évada véget ért, úgy volt, hogy szombaton hazarepül, ezért előtte mondta nekem, hogy vacsizzunk egyet Budapesten.

Nem mindennapi állatok
Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Épp nem értem rá, mert egy rendezvényre kellett mennem, de ha van kedve, jöjjön velem. Nem tűnt túl lelkesnek, de kijött délután lovagolni. Előtte ittunk egy pálinkát, a tereplovaglás után pedig kijelentette, hogy mégis jön velem. Óriásit buliztunk, annyira jól sikerült, hogy másnap reggel szólt a magángépe pilótájának, hogy még maradna két napot. Várost néztünk, sétálgattunk, jókat ettünk. Az első évadban az ő lova volt a sárga Zeusz, ami amúgy a Kincsemben is szerepelt, a másodikban pedig Hector, a fekete fríz csődör” – mesélte Laci, aki hozzátette, hogy Cavill mára remek lovassá képezte magát, de ehhez az is kellett, hogy az első évad előtt egy hónapig folyamatosan gyakorolt.

Reggel kilencre ért le a tanyára és délután négyig ott volt. Nemcsak lovagolt, de csutakolta, szerszámozta is ezeket a 700 kilós, roppant elegáns állatokat.

Luxuskörülmények között utaznak

A filmekben szereplő lovak legalább annyit utaznak, mint a színészek, ezért felmerült bennünk a kérdés, hogy hogyan bírják a hosszú utazásokat és a változó körülményeket. Laci elárulta, hogy az ő lovai maximálisan ki vannak szolgálva, légkondis kamionban jutnak el egyik helyről a másikra, az utazást pedig kifejezetten élvezik. Ami az étkezésüket illeti, a tapasztalt kaszkadőr nem hisz a csodatápnak kikiáltott müzlikben, arra azonban odafigyel, hogy a lovak megkapják a megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat, vitaminokat. Leginkább azért, mert a forgatásokon kibocsátott füst megviseli a tüdejüket, amiket gyógynövényes termékekkel lehet kompenzálni.

A teljes cikk ITT olvasható el

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.