Sean Penn feledtetni tudta öt évvel ezelőtti bukását Cannes-ban

Sean Penn rendezőnként feledtetni tudta új filmjével az öt évvel ezelőtt elszenvedett bukását a cannes-i fesztiválon: az Arany Pálmáért versenyző Flag day című melodrámát – amelyben az amerikai sztár gyerekeivel, Dylan Penn-nel és Hopper Jack Penn-nel együtt is játszik – hosszú tapssal jutalmazta a díszbemutató közönsége.

Forrás: MTI2021. 07. 11. 19:04
PENN, Sean
Sean Penn amerikai színész, rendező a Flag Day című filmje bemutatója alkalmából tartott fotózáson Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 60 éves amerikai színész-rendező fel is vonult a vörös szőnyegen szombat este Cannes-ban, amit sokan bátorságként értékeltek az előző rendezése, Az utolsó próba hatalmas kudarca után, amelyet 2016-ban a sajtóvetítésen egyszerűen kinevettek az újságírók.

A Flag day egyik különlegessége, hogy Sean Penn ezúttal először alakítja a főszerepet egy saját rendezésű filmjében.

„Bíztunk a forgatókönyvben, mert egy olyan történetet mesél el, amely bennünket meglepett, és reméljük, a közönséget is meg fogja lepni” – mondta a bemutató előtt az amerikai sztár.

A melankolikus hangvételű film egy igaz történet, Jennifer Vogel amerikai újságírónő visszaemlékezései alapján készült, amelyben a Sean Penn által alakított, gyerekeivel foglalkozni képtelen, kisstílű csalásokból és pénzhamisításból élő apjával való viszonyát dolgozta fel.

John Vogel június 14-én, az úgynevezett zászlónapon született, amikor az Egyesült Államokban arról emlékeznek meg, hogy az USA jóváhagyta első nemzeti zászlójának tervét 1777-ben. A dátum jelképes a szeretni való, de időnként szánalmas férfi számára, aki egy ideig próbálja egy sikeres élet látszatát kelteni a családja előtt, miközben múltja elkerülhetetlenül utoléri, hitelezői még a gyerekei előtt is megfenyegetik. Adóságokkal a háta mögött, a férfi végül elhagyja a családját, s az alkoholba menekülő felségére hagyja a két gyereket, akik számára a hazudozó és önző apjuk idealizált és szimpatikus hős marad, miután a férfi mindvégig hisz abban, hogy egy nap majd számára is beindul az üzlet.

Lánya, Jennifer, akit Dylan Penn alakít, az 1970-80-as évek vidéki Amerikájában egyszerre próbál meg a reménytelen és marginális családja ellenében normális életet kialakítani, egyetemre járni, miközben az apjával és az alkoholista anyjával is rendezni igyekszik a viszonyát. A 30 éves színésznőnek – akinek anyja Robin Wright színésznő – ez az első nagyobb szerepe, s az első kritikák szerint sikerül megmutatnia, hogy az eleinte céltalan, a határait kereső és kábítószerbe menekülő fiatal lány hogyan találja meg lassan önmagát, és válik ígéretes oknyomozó újságíróvá.

Az első kritikák Sean Penn játékát is dicsérik, aki ugyanolyan hitelesen alakítja a 30 évesen még reményekkel teli apát, mint a börtönviselt öreg szélhámost.

Sean Penn amerikai színész, rendező a Flag Day című filmje bemutatója alkalmából tartott fotózáson Cannes-ban
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Az amerikai színész-rendező visszatérő vendége a cannes-i fesztiválnak: 1997-ben a legjobb férfi alakítás díjával térhetett haza Cannes-ból a Nick Cassavetes által rendezett Életem szerelme című filmben nyújtott játékáért, 2008-ban pedig a zsűri elnöke volt. Az amerikai színész a 2007-ben forgatott Út a vadonba című filmje óta rendszeresen rendez is, a Flag day a hatodik filmje, s a harmadik, amely a hivatalos programba kapott meghívást, ahol a fődíjért, az Arany Pálmáért versenyezhet.

Az amerikai film bemutatója előtt vonult fel a vörös szőnyegen a filmművészet egy másik nagy legendája, Catherine Deneuve, aki másfél évvel ezelőtti érkatasztrófája óta először jelent meg a nyilvánosság előtt.

A 77 éves francia színésznő Emmanuelle Bercot színésznő-rendező De son vivant című filmjének forgatásán lett rosszul, és rövid kórházi ápolás után teljesen felépült, be is fejezte a film forgatását, amelynek versenyen kívüli bemutatójára érkezett a fesztiválra. Ebben egy haldokló fiát (Benoit Magimel) ápoló anyát alakít.

Az alkotás díszbemutatójára egyébként a francia mozi legnagyobb hírességei is eljöttek a fesztiválra, s a szemle keddi kezdete óta szombat este volt az első igazi sztárparádé a vörös szőnyegen: egymás után vonult fel Isabelle Adjani, Marion Cotillard, Vanessa Paradis és Carla Bruni is.

Tarantino: Egy mozi ne legyen olyan, mint az ember nappalija

Quentin Tarantino amerikai filmrendező bejelentette, hogy megvásárolta a Los Angeles-i Vista filmszínházat – számolt be róla a Variety.com hollywoodi hírportál.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.