A mellrák és az agyi rendellenesség a sztárokat sem kíméli

Adott egy különleges hangú énekesnő, akinek a harmincas évei elején nem a pasikról vagy a gyerekszülésről szólt az élete, hanem arról, hogy megküzdjön a mellrákkal. Anastacia ma 52 éves és jól van. Ám adott egy tehetséges fiatal is, akit mindenki csak Harry Potterként ismer. Daniel Radcliffe agyi betegsége ellenére lett sikeres színész – írja a Gyógyzóna.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 08. 25. 12:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anastacia a 2000-es évek elején uralta a slágerlistákat, nemcsak hazájában, Amerikában, hanem Európában is nagyon sikeres volt akkoriban, erős, mezzoszoprán hangja a védjegyévé vált. Tizenhárom éves volt, amikor Crohn-betegséggel diagnosztizálták, ám ez sem tántorította el az álmaitól, hogy sikeres énekesnő legyen.

Anastacia nem áldozat, hanem túlélő

2003-ban viszont újra gondok adódtak az egészségével. Mellkisebbítő műtétre jelentkezett az állandó hát- és nyakfájása miatt. Az előtte elvégzett mammográfiai vizsgálat eredménye azonban rosszindulatú daganatot mutatott ki a bal mellében.

Az akkor 34 éves énekesnőt azonnal megoperáltak, mivel a rák négyes stádiumban volt. Akkor még úgy tűnt, a kemoterápia és az, hogy eltávolították a melle negyven százalékát, elegendő a kór leküzdéséhez, de 2013-ban újból kialakult nála a daganat. Az orvosok közölték vele: ha életben akar maradni, akkor nincs más választása, mindkét mellét le kell operáltatnia. Megtette.

Évekkel később a Daily Mailnek így nyilatkozott a betegségéről és a testéről: „Nem tartom magam áldozatnak, túlélő vagyok. Vannak hegek a hasamon, amelyeket 13 évesen szereztem, a Crohn-betegségem diagnosztizálása után, akkor a belem egy részét távolították el. A rák miatt tíz eljáráson és több mint öt operáción estem túl. Nagy hegek vannak a hátamon és az oldalamon. Azonban a hegeim a túlélésem történetét mesélik el.”

Daniel Radcliffe apró fogyatékossága miatt lett színész

A Harry Potter sztárja diszpraxiával küzd gyerekkora óta, mely tanulási nehézségeket jelent, valamint mozgás- és beszédzavarokkal jár. Radcliffe saját bevallása szerint az iskolás évei felértek egy rémálommal.

Mindent levertem, mindent összetörtem, minden kiesett a kezemből, és nem tudtam egyedül felöltözni tornaóra után. Ráadásul nagyon rossz tanuló voltam

– mesélte évekkel ezelőtt egy amerikai magazinnak adott interjújában a színész, aki azt is elárulta: pont emiatt a betegség miatt lett színész.

De mi is az a diszpraxia?

A diszpraxia meglehetősen gyakori betegség, kinőni nem lehet, a neurológiai betegségek közé tartozik. A saját test és a környezet kölcsönhatásának zavarát nevezi így az orvostudomány. Első ránézésre a diszpraxiás gyermek (vagy felnőtt) egyszerűen ügyetlennek tűnik, ezért „ügyetlen gyermek szindrómának" is szokták nevezni. A koordinálatlan mozgás mellett másik két jellemzője a betegségnek a határozatlanság és a lassúság.A felsorolt tünetek ellenére a diszpraxiás emberek értelmi színvonala kifogástalan, megfelelően kommunikálnak (hacsak nem érinti a beszédszerveket is a diszpraxia), jól fogalmaznak, memóriájuk és intelligenciahányadosuk is átlagos, sőt néha az átlagnál magasabb is. Célzott terápiás-fejlesztő foglalkozások segítségével lehet finomítani a rendezetlennek tűnő mozgáson és teljes életet lehet élni a kórképpel.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A borítóképen: Daniel Radcliffe brit színész érkezik az Imperium című filmjének bemutatójára a 12. Zürichi Filmfesztiválon 2016. szeptember 30-án. Fotó: MTI/EPA/Manuel Lopez

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.