Magyar filmeket méltattak az olasz Otranto fesztiválon

Magyar alkotókat díjaztak az olaszországi Otranto nemzetközi filmfesztiválján: Enyedi Ildikót A feleségem története című filmért a legjobb rendező, míg Tóth Widamon Mátét az Éden című filmért a legjobb operatőr díjával tüntették ki - írta a Nemzeti Filmintézet alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 09. 29. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFI közleményében felidézik, hogy Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története Füst Milán 1942-ben megjelent, több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regénye alapján készült. A Németországban, Magyarországon és Máltán nemzetközi stábbal forgatott nagyszabású mozifilm főszereplője Gijs Naber holland színész és Léa Seydoux francia színésznő. A magyar-német-olasz-francia koprodukcióban készült alkotás a cannes-i és torontói fesztiválpremiereket követően már látható a magyarországi mozikban. 

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden - amely elérhető a Netflix kínálatában - magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült.

A történet alapja egy különös szerelmi történet, főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. Mint kiemelik, a film pontosan előre vetítette a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat.

"Az Éden mozgatórugója a figyelem. Ez a figyelem gyógyító erejű, alapja pedig a szeretet, mert szeretni csak azt tudjuk, akire figyelünk, akit meg akarunk ismerni. Úgy éreztem, hogy az operatőri munkának is ezt az érzékeny figyelmet kell reprezentálnia. Ebben a folyamatban a kamera szinte észrevétlen kell, hogy maradjon, egyfajta kívülálló entitásként a legnagyobb tisztelettel és szentséggel kell, hogy figyelje a szereplők minden rezzenését" - idézi a közlemény a film operatőrét, Tóth Widamon Mátét.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.