Cannes után Torontóba is meghívták Enyedi Ildikó filmjét

Meghívást kapott Enyedi Ildikó A feleségem története című új filmje a 46. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyet szeptember 9. és 18. között rendeznek Kanadában – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 07. 28. 18:31
null
Részlet az előzetesből Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengerentúl egyik legnagyobb fesztiválján több mint 100 új filmalkotást mutatnak be. Enyedi Ildikó legújabb alkotását a Special Presentation szekcióban vetítik majd. A feleségem története világpremierje július 14-én volt a 74. cannes-i filmfesztiválon, ahol nagy sikerrel mutatták be.

A féltékenység és a szerelmi kétkedés természetrajzát bemutató, csaknem háromórás, nagyszabású, kosztümös, angol nyelvű film Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, azonos című regényét adaptálja.

Részlet az előzetesből
Fotó: YouTube

A film Budapesten, Fóton, Hamburgban és Máltán forgott. Az alkotásban Störr kapitányt Gijs Naber holland színész alakítja, feleségét, Lizzyt pedig Léa Seydoux francia színésznő. A többi szerepben Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca és Luna Wedler, a magyar színészek közül pedig Funtek Sándor, Rujder Vivien és Hajduk Károly látható.

A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám volt.

A feleségem története szeptember 23-tól kerül a magyar mozikba.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: YouTube/Képernyőfotó

Különvélemény Cannes-ról: ne legyen verseny, csak adják át a díjakat

Én nem tudom, hogy valaha is volt-e bármilyen értelme annak, hogy versenyeznek egymással a filmek egy-egy fesztiválon, ahol az igen tisztelt zsűri dönti el, hogy melyik film méltó a megnézésre, és melyik nem, mert a közönség – szerencsére – nem az ilyen fesztiváldöntések alapján rajongott egy-egy látványos vagy éppen megható mozifilmért. Bár három évtizede foglalkozom filmtörténettel, a film művészetével, három évtizeden keresztül vezettem filmklubokat, több mint egy évtizeden át tanítottam filmtörténetet és filmelemzést, de engem soha nem érdekelt, hogy egy film nyert-e Cannes-ban vagy kapott-e Oscar-díjat.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.