Negyvenéves Jennifer Hudson Oscar- és Grammy-díjas színésznő

Szeptember 12-én ünnepli 40. születésnapját Jennifer Hudson Oscar- és Grammy-díjas amerikai színésznő, énekesnő.

Forrás: MTI2021. 09. 12. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jennifer Kate Hudson Chicagóban született, hétéves korában kezdett énekelni a város egy templomi kórusában. Tinédzserként esküvői fogadásokon, helyi tehetségkutatókban és zenés színházi előadásokon lépett fel. A chicagói Dunbar Vocational Career Academy elvégzése után 1999-ben a Langston Egyetemen kezdett tanulni, majd 2001-ben, mivel a zene volt mindene, átiratkozott a chicagói Kennedy-King College-ba. Első profi énekesi állását egy Disney hajón kapta a Herkules című musicalben. Útja az American Idolba vezetett, a döntőbe ugyan bejutott, de a hetedik helyen kiesett. 2004-ben még az American Idol égisze alatt vállalt fellépéseket, és jótékonysági rendezvényeken énekelt a Broadwayn.

2005 nyarán egyike volt annak a 780 jelentkezőnek, akik a Dreamgirls című musical meghallgatásain versenyeztek a szerepekért. 

Hudson győzött, és még az American Idol harmadik évadának győztesét, Fantasia Barrinót is maga mögé utasította. A női énektrió, a The Dreamettes sorsát nyomon követő mozi hatalmas lépés volt a számára, hiszen olyan nagyágyúk mellett kellett bizonyítania, mint Eddie Murphy, Jamie Foxx és Beyoncé. A megméretés kiválóan sikerült, az And I Am Telling You I'm Not Going című dalát az Egyesült Államokban a vetítések során állva ünnepelték. Kiemelkedő teljesítménye a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiát is meggyőzte, így neki ítélték 2006-ban a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, valamint a többi között a Golden Globe-díjat, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia kitüntetését (BAFTA) is átvehette.

Fotó: Flickr

Jennifer Hudson a Dreamgirls című musicalben Effie White szerepében

2008-ban visszatért a zenei stúdióba, debütáló kislemeze, a Spotlight, az első top 40-es dala, a Billboard Hot 100-as listán a 24. helyig tornázta fel magát. Az Arista kiadónál megjelent bemutatkozó stúdióalbuma, a Jennifer Hudson, neves közreműködő gárdával született, dolgozott rajta többek között Timbaland, Missy Elliott, Robin Thicke, Harvey Mason, Diane Warren, Earl Powell és Christopher Tricky Stewart. Az album az Egyesült Államokban a Billboard 200-as listán a második helyen debütált.

Sikerének híre eljutott a Fehér Házig, Barack Obama felkérte, hogy énekeljen a kormányzat első állami díszvacsoráján. A mozgalmas 2008-as év meglepetése volt továbbá három filmszerepfelkérés: az HBO a Szex és New York című sikersorozatának moziváltozatához hívta, Gina Prince-Bythewood A méhek titkos élete című filmjéhez szerződtette Dakota Fanning, Alicia Keys és Queen Latifah mellé, Rowan Woods pedig a Szárnyas teremtmények című mozijának forgatókönyvével kopogtatott az ajtaján. 

Élete azonban tragikus fordulatot vett, amikor 2008 októberében brutális módon kivégezték édesanyját, bátyját és hétéves unokaöccsét. 

(A gyilkos sógora, William Balfour volt, akit életfogytiglani börtönre ítéltek.) 2009-ben a Grammy-díjátadón, a legjobb rhythm and blues albumért járó szoborral a kezében vett elhunyt családtagjaitól könnyes búcsút. A 2011-ben megjelent második albuma, az igazi közönségsiker I Remember Me a Billboard 200-as listán rögtön a második helyen landolt. 2014-ben a kritikusok elismerően nyilatkoztak harmadik albumáról, a JHUD-ról.

Filmszínésznői karrierjét a vitatott Winnie című produkcióval folytatta, amely 2012-ben a Torontói Filmfesztiválon debütált. Hudson alakította Winnie Mandelát, a néhai elnököt pedig Terrence Howard. Nelson Mandela volt felesége azonban elhatárolódott a produkciótól. 2013-ban egy egyedülálló anya szerepét kapta a Langston Hughes színpadi musicalje alapján készült Közel a karácsony című filmdrámában. 2015-ben az Amazon első játékfilmjének, a Chi-Raqnak a forgatásán Spike Lee instruálta a rendezői székből. A film a klasszikus görög dráma, a Lüzisztraté aktualizált feldolgozása, címe pedig a Chicago és Irak szavak összevonásából született. 2016-ban az HBO Bizonyosság című saját gyártású drámájában vállalt szerepet, amely az 1990-es évek legtöbb vitát kiváltó szexbotrányát vitte filmre. A történet középpontjában Anita Hill áll, aki azt állította, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság megüresedő székére pályázó Clarence Thomas szexuálisan zaklatta. Az ügy örökre megváltoztatta az emberek felfogását a szexuális zaklatásról és a sértettek jogairól.

2015-ben a Broadwayn debütált Alice Walker afroamerikai írónő Kedves Jóisten címmel megjelent regénye alapján, John Doyle rendezésében színpadra állított Bíborszín című musicalben. 2017-ben a darab zenei anyagából készült albumért Grammy-díjat kapott. 2016-ban az Énekelj! című animációs családi vígjátékban egy birkának kölcsönözte hangját, 2017-18-ban a The Voice zsűrijében foglalt helyet, 2019-ben Andrew Lloyd Webber Macskák című musiceljének filmadaptációjában remekelt. 2021-ben a legendás soulénekesnő, Aretha Franklint alakította a Respect című életrajzi filmben. 

Halála előtt Franklin maga kérte, hogyha életéről film készül, az Oscar-díjas Hudson alakítsa őt.

Fotó: Flickr

Jennifer Hudson a Respect című filmben

Eddig kétszer mondta ki a boldogító igent, másodszor David Otungának az amerikai professzionális pankrátornak, akitől 2009-ben megszületett első gyermeke. Második férjétől 2017-ben vált el.

Az énekesnőből elismert színésznővé avanzsált sztár 2013-ban csillagot kapott a hírességek sétányán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.