Magyar rendező kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját

A világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját a 34. Európai Filmdíj átadó ünnepségén, december 11-én Berlinben. A MUBI nemzetközi streaming platform a magyar rendező életművének fontos filmjeivel tiszteleg a rendező előtt.

Forrás: origo.hu2021. 10. 07. 15:46
MSZROS Mrta
Budapest, 2017. oktber 16. Mszros Mrta rendez az Aurora Borealis - szaki fny cm filmjnek sajtvettse utn Budapesten, a Puskin moziban 2017. oktber 16-n. MTI Fot: Mnus Mrton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bátor és innovatív filmjein keresztül Mészáros Márta elkötelezte magát a női életek bemutatása mellett, hangot adva a független nőknek és az összetett női személyiségeknek - olvasható az Európai Filmakadémia MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Mint írják, az Európai Filmakadémia nagy büszkeséggel ismeri el életműdíjával Mészáros Mártát, minden idők egyik legjelentősebb női rendezőjét. 

A szervezet 34 éves fennállása során először ismer el életműdíjjal közép-kelet európai rendezőnőt. 

A díj alkalmából és az Európai Filmakadémiával együttműködve, a MUBI november közepétől bemutatja Mészáros Márta életművének kiemelkedő alkotásait.  

A rendezőnő a 34. Európai filmdíj-átadó díszvendége lesz december 11-én Berlinben - a ceremónia élőben követhető lesz a http://www.europeanfilmawards.eu oldalon - áll a közleményben.

A Nemzeti Filmintézet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztésért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét idézik. 

Gratulálok az Európai Filmakadémia életműdíjához és jó egészséget kívánok Mészáros Mártának! Nagy öröm az életműdíjasok listáján az első magyar nevet látni ebben a különleges évben, amikor a magyar film 120 éves jubileumát ünnepeljük

 - fogalmazott a kormánybiztos. 

Mint kiemelte, Mészáros Márta filmjei közül a közelmúltban 11 alkotás újulhatott meg a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási program keretében, a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően. 

Újabb generációk ismerhetik meg a filmeket, melyek kivételes kordokumentumok egyben, ezért is kell megőriznünk és továbbadnunk őket

 - hangsúlyozta Káel Csaba.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Borítókép: MTI/Mónus Márton

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.