79 éves lett a híres filmrendező, Martin Scorsese

Az olasz-amerikai filmrendezőnek a mai napig jelennek meg Oscar-díjra jelölt filmjei – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Forrás: HIRADO.HU2021. 11. 18. 13:36
PACINO, Al; DE NIRO, Robert; SCORSESE, Martin
London, 2019. oktber 13. Al Pacino amerikai sznsz, Martin Scorsese amerikai rendez s Robert De Niro amerikai sznsz (j-b) rkezik a The Irishman cm filmjk bemutatjra a Londoni Filmfesztivlon 2019. oktber 13-n. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York olasz bevándorlók lakta részében született, asztmás gyermek lévén az utca helyett a mozikban töltötte idejét. A vallásos fiú papnak készült, és bár végül a film kedvéért otthagyta a szemináriumot, műveiben tetten érhető a hívő katolikus szellemiség.

Rendezőként mindig a saját útját járta, így pályafutását végigkísérte a dilemma: hogyan maradhat szuverén egyéniség, miközben eleget tesz a producerek elvárásainak. Scorsese sajátos megoldást választott: afféle mesteremberként dolgozott megrendelésre is, majd gázsijából leforgatta saját filmjeit – írja a Hirado.hu.

1973-ban tette le névjegyét az Aljas utcák című filmben, amelyben már együtt dolgozott egyik kedvenc színészével, Robert De Niróval, akivel összesen nyolc filmet forgatott. 1974-ben következett az Alice már nem lakik itt, amelynek címszerepéért Ellen Burstyn Oscar-díjat vehetett át (pontosabban az elfoglaltsága miatt távol maradt színésznőt maga Scorsese helyettesítette).

Az igazi áttörést a Taxisofőr hozta meg számára. A vérfürdőbe torkolló film egy álmatlanságban szenvedő, ezért éjszakai sofőrként dolgozó vietnámi veteránról szól; a főszerepekben emlékezetes alakítást nyújtott Robert De Niro és a 12 éves prostituáltat alakító Jodie Foster – írja a Hirado.hu.

Érdekesség, hogy 1987-ben ő rendezte Michael Jackson Bad című videoklipjét;

 a hosszabb verzió 18 percig tartott, a tévékben a rövidebbet játszották.

A rendező üzletileg és szakmailag legsikeresebb vállalkozása végül A tégla lett, a gengszterfilmért 2007-ben átvehette az áhított Oscar-díjat.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Martin Scorsese amerikai rendező érkezik a The Irishman című filmjük bemutatójára a Londoni Filmfesztiválon 2019. október 13-án (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.