időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo

Elpusztult Winter, a Delfines kaland című filmek főhőse

Forrás: MTI
2021.11.14. 14:35 2021.11.14. 14:44
Elpusztult Winter, a Delfines kaland című filmek főhőse

Elpusztult a Delfines kaland című filmek főhőse, a művégtagot viselő, Winter nevű delfin egy floridai akváriumban.

Minden igyekezetük ellenére sem sikerült kezelni az állat gyomor-bélrendszeri rendellenességét – közölte az intézmény. A 16 éves nőstény palackorrú delfin gondozói kezei között halt meg csütörtökön, miközben egy beavatkozásra készítették elő a Clearwater akváriumban.

Bár megszakad a szívünk Winter halála miatt, mégis megnyugtató a gondolat, hogy csapatunk mindent megtett, hogy megadjuk neki az esélyt a túlélésre  

– mondta Shelly Marquardt állatorvos. Az intézmény pénteken zárva tart, tiszteletben tartva a dolgozók gyászát.

Winternek korábban is voltak bélrendszeri panaszai, melyek gyakoriak a delfineknél, de ilyen súlyos problémákkal eddig nem kellett megküzdeni. A delfin ezúttal nem reagált a kezelésre. Winter két hónapos volt, amikor Fokváros közelében egy rákcsapdába szorult a farokúszója, amelyet ezért amputálni kellett.

A 2011-ben megjelent Delfines kaland című film bemutatja Winter gyógyulását és a példa nélküli, hosszadalmas próbálkozásokat, hogy protézist készítsenek az elvesztett farokúszó helyett.

A Harry Connick Jr., Ashley Judd, Kris Kristofferson, Morgan Freeman és Nathan Gamble főszereplésével készült filmet főként a Clearwater akváriumban és a közeli Tampa Bay területén forgatták.

Három évvel később, 2014-ben megjelent a Delfines kaland 2 is, melyben Winter mellett a Hope nevű, szintén mentett delfin is szerepet kapott.

A palackorrú delfinek akár 60 évig is élhetnek, a világ egyik legintelligensebb állatfajaként tartják számon őket. Winter volt a Clearwater akvárium leghíresebb lakója, az intézmény tengeri teknősöket és manátuszokat mentő programokat is működtet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: PEXELS)