Szokatlan delfinpusztulást észlelnek Hollandiában

Döglött delfinek tucatjait mosta partra a víz a múlt hét csütörtök óta Hollandiában a watt-tengeri szigeteken, az elpusztult tengeri emlősök szokatlanul magas száma aggasztja a természetvédőket.

Forrás: MTI2021. 09. 02. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Utrechti Egyetemen a döglött delfinek gyomortartalmának és általános egészségi állapotának vizsgálatával próbálják kideríteni a tömeges delfinpusztulás okát, ami lehet járvány vagy környezeti ártalom.

Közönséges barnadelfinek, más néven közönséges disznódelfinek összesen mintegy száz felnőtt, 1,4–1,7 méteres példányát találták holtan, a legtöbbjüket erősen bomló állapotban, amiből arra következtetnek, hogy hosszabb ideje lebegtek döglötten a tengerben, mielőtt a víz partra mosta őket.

Az állatok az oszlásnak nagyjából ugyanazon szakaszában vannak, ami azt mutatja, hogy mind egy időben pusztultak el.

A Natuurmonumenten holland természetvédelmi szervezet attól tart, hogy a tömeges delfinpusztulás egy szélerőműpark építésével vagy tenger mélyén heverő világháborús lövedékek közelmúltban történt megsemmisítésével függ össze.

Egy disznódelfinek védelmével foglalkozó német egyesület szerint az állatokon látható véraláfutások és jellegzetes bőrsérülések arra utalnak: a legutóbbi tengeri aknamentesítést anélkül hajtották végre, hogy megfelelő intézkedéseket hoztak volna az állatok védelmére a halálos hanghatásoktól.

Hivatalos becslések 1,3 millió tonnára teszik egyedül az Északi-tenger Németországhoz tartozó részének mélyén heverő világháborús lőszer mennyiségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.