Billie Eilish és Anya Taylor-Joy is dönthetnek az Oscar-díjról

Új tagokkal bővült az amerikai filmakadémia.

Forrás: Origo.hu2022. 06. 30. 21:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Billie Eilish és Anya Taylor-Joy is meghívást kapott az amerikai filmakadémia tagjai közé. A testület idén 397 új taggal gyarapodhat. Ha mind elfogadják a meghívást, a filmakadémia tagságának létszáma 10 665-re nő, akik közül 9 665-en szavazhatnak az Oscar-díjról.

Az Oscar-gálát rendező szervezet közölte, hogy a 2022-es meghívottak 44 százaléka nő, 50 százalékuk az Egyesült Államokon kívülről származik, 37 százalékuk pedig alulreprezentált etnikai csoportokhoz tartozik. A meghívottak már a következő, 95. Oscar-díjátadó trófeáiról is szavazhatnak. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) a színész tagjai közé invitálta Ariana DeBose, Troy Kotsur, Anya Taylor-Joy, Jessie Buckley és Gaby Hoffman mellett az iráni Amir Jadidit, a norvég Renate Reinsve-t, a francia Vincent Londont és a japán Nisidzsima Hidetosit is – olvasható az Origo cikkében. A rendezők közül mások mellett Andrew Ahn (Fire Island), Reinaldo Marcus Green (Richard király) és Isabel Sandoval (Lingua Franca) is tag lehet.

De a filmakadémia több ágazatába is meghívást kapott például a Menekülés rendezője, Jonas Poher Rasmussen, a Vezess helyettem forgatókönyvíró-rendezője, Hamagucsi Rjuszuke, valamint a CODA forgatókönyvíró-rendezője, Sian Heder, akiknek dönteniük kell, hogy melyik ágazat tagjai lesznek.
Billie Eilish és fivére, Finneas O'Connell a filmakadémia zenei ágazatának tagja lehet. Bár egy új tag meghívásának nem feltétele, hogy az illetőnek Oscar-jelölése vagy Oscar-díja legyen, idén is 71 Oscar-jelölt és 15 Oscar-díjas van a meghívottak között.A filmakadémia évek óta nagy hangsúlyt fektet a tagság sokszínűségének fokozására.
A 95. Oscar-díjátadót 2023. március 12-én rendezik meg Los Angelesben.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Anya Taylor-Joy (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.