Egyre több díjról maradnak le a színésznők

Nem osztanak többé külön férfi és női díjakat a locarnói filmfesztiválon sem.

Forrás: Origo.hu2022. 09. 16. 12:14
null
Locarno, 2022. augusztus 10. Zsúfolásig tele nézõkkel Locarno fõtere a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon 2022. augusztus 9-én. A 75. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 3. és 13. között rendezik a dél-svájci városban. MTI/EPA-KEYSTONE/Urs Flüeler Fotó: Urs Flüeler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több más filmmustra után a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon sem díjazzák többé külön mezőnyben a női és a férfi színészeket 

– jelentették be a szervezők a fesztivál honlapján – olvasható az Origó cikkében.

Mint írták, azon is dolgoznak, hogy a következő, 2023-as kiadásuk még nyitottabb és befogadóbb legyen, hogy minél jobban képviselje a kiemelkedő filmes tehetségeket. Giona A. Nazzaro, a filmfesztivál művészeti igazgatójának megfogalmazása szerint a világ túllépett egyes, mára már elavult kategóriákon, és az új díjszabályok nagyobb lehetőséget nyújtanak a tehetségek és kreativitás elismerésére. 

A világ egy olyan úton halad előre, amely egészen biztosan nem bináris

– idézte a honlap Nazzarót.
Marco Solari, a locarnói filmfesztivál elnöke támogatásáról biztosította a lépést, amely szerinte is 

összhangban van a változó érzékenységgel, amely napjainkra szükségessé vált.

A 76. Locarnói Filmfesztiválon, amelyet 2023. augusztus 2. és 12. között rendeznek meg, a két versenyprogramban két-két színészi díjat ítélnek oda a legjobb alakításokért. Ezzel a változtatással a nemére való tekintet nélkül, bármely színész versenghet a díjakért. Mint közölték, a színészkategóriák megváltoztatásán kívül más kezdeményezéseket is tesznek a befogadás és a nemek közti egyenlőség előmozdítására, ezeket a fesztivál éves jelentésében részletezik.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Zsúfolásig tele nézőkkel Locarno főtere a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon 2022. augusztus 9-én. A 75. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 3. és 13. között rendezik a dél-svájci városban (Fotó: MTI/EPA-Keystone/Urs Flüeler)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.