időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Hamarosan óriási elismerésben részesül Ben Kingsley

Forrás: MTI
2022.09.07. 10:47 2022.09.07. 11:50
Hamarosan óriási elismerésben részesül Ben Kingsley

A színész szeptember 29-én Arany Ikon-díjat kap a Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az Oscar-díjas brit színész a Salvador Dalí spanyol festőművészről szóló Dalíland című új életrajzi filmjével érkezik a svájci filmmustrára, amelyen mesterkurzust is tart majd – írta meg a Variety.com.

Christian Jungen, a fesztivál művészeti igazgatója közleményében olyan sokszínű, rendkívüli színészként festette le Kingsleyt, aki szerepeit mély emberi tartalommal tölti meg.

Kingsley alakította a nyolc Oscar-díjjal elismert Gandhi című film címszerepét, és Steven Spielberg hét Oscar-díjat elnyerő Schindler listája című filmjének könyvelőjét, de dolgozott Martin Scorsesével (Viharsziget, A leleményes Hugó), Ridley Scott-tal (Exodus: Istenek és királyok) és játszott Isabel Coixet Elégia című romantikus drámájában is.

Az Arany Ikon-díjat olyan kiválóságoknak ítélik oda, akik színészi teljesítményükkel hatással voltak a filmművészetre, és egy egész generáció számára váltak ikonná.

Mesélő vagyok, nem több és nem kevesebb. Megérintett, hogy Zürich úgy ítélte meg, hogy kitüntet egyszerű, ősi mesterségemért

– reagált Kingsley a megtiszteltetésre.

Mary Harron Dalíland című filmjében az excentrikus spanyol művészt testesíti meg. Az életrajzi dráma 1973-ban játszódik, mikor a festő új asszisztensével egy fontos New York-i kiállításra készül, miközben házassága éppen az összeomlás szélén áll.

A 18. Zürichi Filmfesztivált szeptember 22. és október 2. között rendezik meg.

Borítókép: Ben Kingsley brit színész a Károly walesi herceg, brit trónörökös által létrehozott Prince’s Trust alapítvány díjainak kiosztó ünnepségén Londonban 2022. május 24-én. A Prince’s Trust alapítvány segíti elindulni az üzleti életben azokat a tehetséges fiatalokat, akik nem rendelkeznek pénzügyi eszközzel (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.