Meghalt a legendás, Oscar-díjas színésznő

Louise Fletcher Oscar-díjas amerikai színésznő 88 éves volt.

Forrás: Orio.hu2022. 09. 24. 11:42
Showtime "Shameless" Season 2 Premiere Reception
136586944EC060_Showtime_Sha Fotó: Eric Charbonneau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt Louise Fletcher Oscar-díjas amerikai színésznő, akit a legtöbben a Száll a kakukk fészkére Ratched nővéreként ismerhettek – olvasható az Origo cikkében.

88 évesen franciaországi otthonában halt meg Louise Fletcher, akit összesen közel 140 filmben és sorozatban láthattunk a pályája során.

Legismertebb szerepét a Száll a kakukk fészkére című filmben játszotta, ahol a filmtörténet talán legkegyetlenebb ápolónőjét, Ratched nővért játszotta. (A karaktere később előzménysorozatot is ihletett, ez a 2020-ban indult Ratched.)

A Ken Kesey regényéből készült film 1976-ban az öt legfontosabb kategória (legjobb film, forgatókönyv, rendező, férfi főszereplő, női főszereplő) mindegyikében megkapta az Oscar-díjat, így Fletchernek is jutott egy.

A színésznő aztán sorozatokban is fel-feltűnt: hosszabban láthattuk a Star Trek: Deep Space Nine-ban, de több epizódban megjelent például a Vészhelyzetben, a Hősökben, a Doktor Addisonban vagy a Shameless – Szégyentelenekben is. Összesen 137 produkció köthető a nevéhez, összes munkáját itt találja összegyűjtve.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Louise Fletcher (Forrás: Flickr)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.