időjárás 7°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Navracsics: Pontosan, és alaposan kell teljesíteni a többi vállalásunkat is

Meghalt a legendás, Oscar-díjas színésznő

Forrás: Orio.hu
2022.09.24. 11:42 2022.09.24. 12:18
Meghalt a legendás, Oscar-díjas színésznő

Meghalt Louise Fletcher Oscar-díjas amerikai színésznő, akit a legtöbben a Száll a kakukk fészkére Ratched nővéreként ismerhettek – olvasható az Origo cikkében.

88 évesen franciaországi otthonában halt meg Louise Fletcher, akit összesen közel 140 filmben és sorozatban láthattunk a pályája során.

Legismertebb szerepét a Száll a kakukk fészkére című filmben játszotta, ahol a filmtörténet talán legkegyetlenebb ápolónőjét, Ratched nővért játszotta. (A karaktere később előzménysorozatot is ihletett, ez a 2020-ban indult Ratched.)

A Ken Kesey regényéből készült film 1976-ban az öt legfontosabb kategória (legjobb film, forgatókönyv, rendező, férfi főszereplő, női főszereplő) mindegyikében megkapta az Oscar-díjat, így Fletchernek is jutott egy.

A színésznő aztán sorozatokban is fel-feltűnt: hosszabban láthattuk a Star Trek: Deep Space Nine-ban, de több epizódban megjelent például a Vészhelyzetben, a Hősökben, a Doktor Addisonban vagy a Shameless – Szégyentelenekben is. Összesen 137 produkció köthető a nevéhez, összes munkáját itt találja összegyűjtve.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Louise Fletcher (Forrás: Flickr)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.