időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Különleges alkotás nyerte az alacsony költségvetésű filmek díját

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.29. 10:29 2022.11.29. 10:29
Különleges alkotás nyerte az alacsony költségvetésű filmek díját

A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte meg hétfőn az alacsony költségvetésű filmeket jutalmazó Gotham Awards díját, sokan azt remélik, hogy a filmnek az Oscar-díjra is lehet esélye.

A legjobb mellékszereplő díját a szintén ebben a filmben játszó Ke Huy Quan kapta, aki korábban az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben is szerepelt.

A Daniel Kawn és Daniel Scheiner rendezte akció-kalandfilmet egyébként nem tartották a díj esélyesének. Az először márciusban bemutatott, 14 millió dolláros (5,4 milliárd forint) költségvetésű alkotás viszont azóta már több mint 100 millió dollár nyereséget hozott világszerte, nemrég pedig jelölték a kisebb költségvetésű, független produkciókat díjazó Independent Spirit-díjra is.

A díj átvételekor Scheiner elmondta, a filmet kitörő örömmel fogadták az ázsiai-amerikai közösségben és „a különcök és a depressziósok soraiban”.

 

Ez a díj a tiétek, srácok! Fontosak a történeteitek. Fontosak vagytok

 

– fogalmazott.

A díjakat New Yorkban adták át egy élő showműsor keretében.

A Gotham-díjakat 1991 óta adják át, a gála a díjszezon kezdetét jelzi, amelynek fő záróeseménye a márciusi Oscar-gála. A díjakról filmesek és kritikusok egy csoportja dönt. A korábbi díjazottak közül később több film is Oscar-díjat kapott, például a Holdfény, a Spotlight: Egy nyomozás részletei, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és A nomádok földje. A díjátadót a koronavírus-járvány idején nagyrészt virtuálisan rendezték meg.

 

A gála legmeglepőbb beszédét az 56 éves Adam Sandler mondta el, aki idén a Mindent egy lapra (Hustle) című filmben játszott. A színész azt mondta, nem volt ideje megírni a beszédét, amelyet ezért két lánya fogalmazott meg helyette.

 

A legjobb női főszereplő díját Danielle Deadwyler kapta a Till című drámában nyújtott alakításáért. Mivel a színésznő nem tudott részt venni a díjátadón, a díjat a film rendezője, Chinonye Chukwu vette át a nevében. Sokan úgy vélik, az elismerés növeli Deadwyler esélyeit az Oscar-díjra is.

Borítókép: Ke Huy Quan (Fotó: Flickr)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.