Ritkán hallott tények Jimi Hendrixről, aki 80 éves lenne most

John Allenből háromévesen lett James Marshall, kiképzett katonai ejtőernyős volt, a fejpántja alatt titkokat rejtegetett, és tagja a híres 27-esek klubjának. A Life.hu tíz érdekességet gyűjtött össze Jimy Hendrixről, aki tegnap töltötte volna be a 80. életévét.

Magyar Nemzet
Forrás: Life.hu2022. 11. 28. 8:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A börtön elől menekült a seregbe

19 éves korában letartóztatták autólopásért, és választhatott: vagy két évre börtönbe megy, vagy csatlakozik az amerikai hadsereghez. Az utóbbit választotta, és végig is csinálta az ejtőernyős kiképzést. De a zenélés már ekkor is jobban érdekelte, és hivatásos katona végül nem lett belőle, mert magatartásproblémák miatt leszerelték.

Egy rock and roll legenda kísérőjeként kezdte

Mielőtt felfedezték volna, más előadók kísérőegyütteseiben játszott háttérgitárosként. A leghosszabban a rock and roll legenda Little Richard mellett zenélt, teljesen más stílusban, mint később a szólókarrierje során.

Keith Richards barátnője fedezte fel

A Rolling Stones legendás gitárosa, Keith Richards akkori barátnője, Linda Keith hallotta néhány fellépésen a saját zenéjét játszani Hendrixet, és ő hívta fel rá neves zenészek és Hendrix későbbi menedzserének figyelmét. Ezután kapott egy saját együttest, a művészneve Jimi lett, és a Hey Joe című dallal berobbant a zenei világba.

A fejpántja alatt LSD-t tartott

Az életéhez hozzátartoztak a drogok, főleg a híressé válása után. Füvet, hasist és amfetamint rendszeresen fogyasztott, a kedvence viszont a látomásokat okozó LSD volt, amit a koncerteken a fejpántja alatt tárolt.

Túltolta a hangerőt

Élete végére a hallása körülbelül 60 százalékát elvesztette, olyannyira ragaszkodott mindig a legnagyobb hangerőhöz a koncerteken és a stúdiókban is. A lemezei hangkeverésénél a munkatársai nemegyszer kimentek, mert ők már nem bírták a Hendrix-féle hangerőt.

A további öt érdekesség az ikonikus zenészről a Life.hu cikkében olvasható.

Borítókép: Jimi Hendrix (Fotó: Flickr)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.