A rock and roll szülőföldjén

A P. Mobil eljutott a rock and roll szülőhazájába. Felléptek Las Vegasban és Los Angelesben. Természetesen kint élő magyaroknak adták elő az örökzöld Mobil-nótákat – amelyeket, Schuster Lóránt bánatára, a hazai rádiók nem játszanak.

2022. 11. 23. 14:00
null
Shuszter Lóránt P-Mobil 20220926 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Örökmozgóval, a Főnix éjszakájával vagy az Utolsó cigarettával megállták a helyüket az Újvilágban. 

Nem volt igazi vetélkedő, mert magyaroknak zenéltünk

 – árulta el a zenekarvezető, s azt szintén, hogy a kisgyerektől a nyolcvanévesig mindenki megjelent, olyanok is, akik nem beszélnek magyarul.
Különös lehetett magyarul nem értőknek játszani a P. Mobil-klasszikusokat. Schuster Lóránt úgy érezte, mintha nagyon messzi vidéken koncerteztek volna, ahol az emberek nincsenek benne a vérkeringésben. 

A közhelyeket tudják, tehát a Kétforintos dalt, a Menj továbbot, a Miskolcot, de amikor eljátszunk egy olyan számot, ami legalább ennyire jó, viszont nem ebből a kategóriából való, arról nem vagy csak kevesen tudnak. Tehát olyan, mintha vidéken játszanánk, de nagyon vidéken

 – foglalta össze a zenekarvezető. 

Nem csoda, ha elmaradt a bugyidobálás.

– Elmaradt. De mindent megtettek, amit lehetett, hogy a bulik jók legyenek, beleértve a Los Angeles-i főkonzult és a csapatát, tehát gyakorlatilag mindenki megmozdult az ügy érdekében. Volt egy hölgy, aki azt mondta: – Lórikám, negyvenegy évvel ezelőtt láttalak titeket először, még Budapesten, és most itt. Úgyhogy negyvenegy évente egyszer elmegyek P. Mobil-koncertre. Jöttek messzi államokból is. Beültek a kocsiba, és levezettek három-négyszáz mérföldet.

Amerika jó messze van, amit az Iron Maiden úgy küzd le, hogy felcuccolnak a saját repülőjükre, Steve Harris a kormány mögé ül, s irány a levegőég. A repülő a Mobil esetében sem hiányzott. Sőt nem is csak egy gép, mindjárt három. Az egyik Budapestről Londonba, a következő Londonból Chicagóba, míg az utolsó Chicagóból Las Vegasba repítette a zenekart. – Nem szívesen mondok olyat, hogy soha többet, de biztos, hogy többet nem megyek Amerikába. Hacsak nem kormánygépen, de azzal nagyon szívesen – vallotta be Schuster Lóránt, aki az okot szintén elárulta. 

– Minden alkalommal szétszedték az embert, főleg engem, mert a műtött térdem állandóan besípolt. 

Vajon a hangszerekkel is hasonlóan bánt a reptéri személyzet, akár a zenekarvezetővel? Azok megúszták, tudniillik itthon maradtak.


– A kinti hangszerkölcsönzők gyakorlatilag mindent adnak, csak a listát kellett elküldenünk – világosított fel Schuster Lóránt.
Persze akadt ennek hátulütője, amennyiben a muzsikusok a fellépés napján találkoztak első ízben a hangszerekkel.

– Azzal kezdődött, hogy Sárvári Vili vékonyabb húrokat használ. Le kellett húrozni az összes gitárt, föltenni, amit mi megvettünk ott kint, a vékonyabbakat, aztán behangolni a gitárokat

 – avatott be az első bulit megelőző kellemetlenségekbe a showman.
Az autókereskedés udvarán tartott koncert a sivatag szélén rögtönzött színpadon komoly sikert aratott. Ezután irány Los Angeles, keresztül a Mojave-sivatagon. – Egy tizennégy személyes busszal – mondta el Schuster Lóránt, aki végre valami jóról adhatott számot, méghozzá a Cafe 50’s nevű vendéglátóegységről. 

 Ez egy ötvenes évekből ott maradt étkezde, ahol minden olyan, a felszolgálók ruhája, fejkötője, mint a rock and roll születésekor. Ami a lényeg, hogy az ételek is. Akkoriban még fogyasztható kajákat készítettek, tehát megehettem egy jó kis májat.

Ám nem pusztán egy jó kis májért utaztak annyit. Már várták a bandát a Los Angeles-i magyar klubban, a Magtárban, ahol a zenészek, a rajongók mellett a bérhangszerekkel szintúgy megismerkedhettek.

– Ez a cég egy hálózatot működtet, ezért mind a két városban van irodájuk, s mert ugyanazt a listát adtuk le, Los Angelesben már nem volt gond – mesélte Schuster Lóránt, majd beszámolt egy ijesztő kalandról, ami szerinte jellemzi a jelen Amerikáját. 

 

 A zenekarból rajtam kívül még senki sem járt Amerikában, ezért az utazás nagy élmény volt mindegyiküknek. A srácok majdnem minden este bementek Las Vegasba, sétálni a kaszinók előtt. Én néztem a helyi híreket, ők nem. A lényeg, hogy ugyanott, ahol sétáltak, másnapra vagy harmadnapra egy férfi konyhakéssel leszúrt hat embert. De nem ám valami terv alapján, és nem volt muszlim terrorista. Egyszerűen nem tetszett neki valami. Ketten meghaltak, hárman életveszélyes, ketten pedig könnyebb sérülést szenvedtek. A fiúk is lehettek volna.

 

Borítókép: Schuster Lóránt (Fotó: Bach Máté)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.