Ismételten kiosztották a rangos Laurence Olivier-díjakat

Andrew Scott és Ian McKellen is a díjazottak között volt vasárnap Londonban a brit színházi világ legrangosabb elismeréseinek, a Laurence Olivier-díjak átadásán, amelyet a pandémia miatt fél évvel később, előre felvett és online, valamint a brit tévében közvetített műsorban láthatott a közönség.

Forrás: MTI2020. 10. 26. 12:39
McKELLEN, Ian
London, 2019. október 28. Ian McKellen brit színész a The Good Liar címû filmje bemutatóján Londonban 2019. október 28-án. A filmet november 8-tól vetítik a brit mozik. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit színházak a koronavírus-járvány miatt márciusban bezártak, ezért a színházi, opera és tánc kategóriák díjainak tavaszi gáláját el kellett halasztani. A legtöbb színház azóta is zárva tart a szigetországban.

A legjobb színész díját Andrew Scott kapta Noel Coward Present Laughter című darabjában nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő trófeáját Sharon D. Clarke-nak ítélték oda Arthur Miller Az ügynök halála című darabjában nyújtott játékáért.

A rendezői díjat Marianne Elliott és Miranda Cromwell vitte el Az ügynök halála színpadra állításáért, amelyben a Loman család tagjainak fontos szerepeit fekete színészekre osztották.

A 80 éves Ian McKellen egyszemélyes előadását, amelyet még a pandémia előtt születésnapja alkalmából adott elő Anglia-szerte, és amellyel helyi színházak számára gyűjtött támogatást, különdíjjal jutalmazták. Így a színész már hetedszer nyerte el az Olivier-díjat.

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A koreográfus Matthew Bourne kilencedszer kapta meg a díjat, amivel rekorder lett. Ezúttal munkatársával, Stephen Mearsszel vehette át a trófeát a Mary Poppins című musical koreogáfiájáért.

A legjobb új darab díját Tom Stoppard Leopoldstadt című színműve kapta, amely egy bécsi zsidó család történetén keresztül ábrázolta a holokausztot. A musicalek közül a Dear Evan Hansen című produkciónak jutott a trófea.

A drámafelújítások sorából Jamie Lloyd Cyrano de Bergerac-rendezése emelkedett ki, amelynek főszerepét James McAvoy játszotta. A musicalfelújítások közül Trevor Nunn Hegedűs a háztetőn című produkciója lett a díjazott.

Az Andrew Lloyd Webber musicaljeinek dalszövegeit író Don Black hatévtizedes pályafutását Olivier-életműdíjjal jutalmazták a műsorban. A díjat Károly herceg felesége, Kamilla hercegnő adta át, akinek közreműködését kedden előre vették fel a londoni Palladium színházban. Cornwall hercegnője Black életművét méltatva arról beszélt, hogy „csodálatos sorai már az életünk részévé váltak”. Egyúttal kitartásra bíztatta a színházban dolgozókat.

Fotó: MTI/EPA

A brit színpadok legragosabb elismerésének számító Laurence Olivier-díjat, amelyet a legendás színészről neveztek el, 1976-ban alapították.

Nagy-Britanniában júniusban lazítottak a karanténkorlátozásokon, de a koronavírus-járvány terjedését szigorú szabályokkal próbálják megakadályozni. Néhány színház augusztus közepén kinyitott ugyan és csökkentett nézőszámmal tartott előadásokat, de a legtöbb továbbra is zárva tart, és megpróbálja a kormány által nyújtott rendkívüli támogatásból átvészelni ezt a válságos időszakot.

A ceremónia szervezői bejelentették, hogy a következő díjátadót valószínűleg 2022-ben rendezik meg, mivel idén nagyon kevés előadás született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.