Megjelent Adolf Zukor és William Fox önéletrajzi kötete

Megjelent Hollywood magyar alapítói, Adolf Zukor és William Fox önéletrajzi kötete a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat részeként.

Forrás: MTI2020. 12. 19. 16:28
null
Adolf Zukor Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötet hosszú évek munkája után jelenhet meg először magyarul – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Mint írják, a könyvbemutatón Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára elmondta:

„nagy öröm és büszkeség, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével végre hazatérhetett az itthon korábban magyarul soha ki nem adott két önéletrajzi regény”.

Zukor Adolf, a Paramount Pictures alapítójának, az amerikai filmgyártás atyjának önéletrajzi kötete, a The Public Is Never Wrong 1953-ban jelent meg, most A közönség sohasem téved címmel olvasható magyarul is. Fried Vilmosnak, ismertebb nevén William Foxnak, a 20th Century Fox alapítójának, a hangosfilm úttörőjének életrajzi regénye Upton Sinclair presents: William Fox 1933-ban jelent meg, most Upton Sinclar bemutatja: William Fox címmel kerül a magyar olvasók elé.

Adolf Zukor a Paramount Pictures alapítójának egy portréja
Fotó: FLICKR

Mint idézik, Rétvári Bence a könyvbemutatón elmondta:

ők fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait.

Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, míg Fox a hangosfilm úttörője a tengerentúlon. Filmjeik nyerték el a filmtörténelem első Oscar-szobrait 1929-ben. Zukor életművéért húsz évvel később,

1949-ben is kapott egy tiszteletbeli Oscar-díjat, a szobron ennyi állt: „az amerikai játékfilm atyja”.

A közleményben Takó Sándort, a kötetek kiadóját, szerkesztőjét is idézik, aki elmondta: a két kötet a Magyarok Hollywoodban címmel induló könyvsorozat részeként elenik meg.

„A munka a két életmű hazahozatalával nem befejeződött, inkább elkezdődött, a sorozat keretében több további kiadványon is dolgozunk”

– mondta, kiemelve közülük a jövő évben megjelenő Hollywood és a magyarok című ismeretterjesztő kötetet.

Mint a közleményben áll, Kollarik Tamás, a kötetek szerkesztője, ötletgazdája szerint

„a két életút és életrajz messze túlmutat személyes sorsok bemutatásán, komoly tanulságokat hordoz, összekötnek kultúrákat és nemzeteket”.

Ami Liszt és Bartók a zenében, Kubala és Puskás a labdarúgásban, az Zukor és Fox az egyetemes filmkultúrában – fogalmazott, kiemelve, hogy magyar földön születtek, kulcsfontosságú szerepet játszottak Hollywood „feltalálásában” és életük végéig büszkén vallották magukat magyar amerikainak, nem elfeledkezve a gyökereikről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.