Spielberg filmjének cápa makettje lesz az Oscar-múzeum sztárja

A cápa című Spielberg-film címszereplője, Bruce, a cápa lesz az amerikai filmakadémia áprilisban megnyíló új múzeumának egyik sztárja -írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 24. 16:24
null
Fertõrákos, 2015. június 19. Életnagyságú õscápa az átadó napján a Fertõrákosi Kõfejtõben és Barlangszínházban 2015. június 19-én. Mintegy kétmilliárd forintból újították fel a kõfejtõt és a barlangszínházat. A kõfejtõben tematikus témaparkot alakítottak ki, ahol természettudományos alapossággal lehet megtekinteni animációk, makettek és plakátok segítségével a 15 millió évvel ezelõtti miocén kori kõ kialakulását, annak római korban kezdõdött fejtését és hasznosítását. MTI Fotó: Nyikos Péter Fotó: Nyikos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc méter hosszú, fél tonnát meghaladó súlyú, üvegszálas anyagból készült cápa nem szerepelt Steven Spielberg 1975-ben forgatott tengeri horrorjában. A filmhez készített három mechanikus cápakelléket a forgatás után elpusztították, mivel a stúdió nem látta előre, hogy a produkciónak milyen óriási sikere lesz.

Mikor azonban a film befutott, a Universal az eredeti öntőforma segítségével elkészíttette Bruce egyetlen hiteles mását, ami 15 évig a stúdió előtt riogatta a látogatókat. Ezt követően egy roncstelepre került, ahol 25 éven át hevert a lomok között, majd a telep tulajdonosa 2016-ban a filmakadémiának ajándékozta.

A cápát egyébként a fáma szerint a stábtagok nevezték el Bruce-nak, állítólag Spielberg ügyvédjére, Bruce Raynorre utalva.

A kép csak illusztráció
MTI Fotó: Nyikos Péter

A restaurált, 45 éves, rémisztő ragadozó mostantól az amerikai filmakadémia múzeumának harmadik emeletéről lóg, kilenc méter magasból. A cápa olyan nagy, hogy a múzeum egy kivett ablakán kellett beemelni daru segítségével, mert máshogy nem fért be.

Bill Kramer, a múzeum igazgatója közleményében örömmel fogadta a gyűjtemény új darabját, mint írta: „ez egy hosszú út vége Bruce számára”.

A cápa az Amerikai Filmakadémia 2021 áprilisában megnyíló múzeumának eddigi legimpozánsabb kiállítási tárgya. A gyűjteményben már szerepel Judy Garland piros cipője az Óz, a csodák csodája című 1939-es filmből és Lugosi Béla köpenye az 1931-ben forgatott Drakulá-ból. A hetedik művészetnek szentelt, egy évszázada megálmodott múzeumot Renzo Piano olasz sztárépítész tervezte.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Kiderülhetett, miért tűntek el a fehér cápák Fokváros vizeiből

A Fokföldi-félszigettől keletre elterülő Vals-öböl a két tonnát is nyomó, akár ötméteresre is megnövő fehér cápákról híres. Noha 2010 és 2016 között a partok közelében lévő cápafigyelő pontokon évente átlagosan 205 észlelés történt, később több mint két év alatt egyet sem láttak.

Több elmélet született arról, hogy a fehér cápák miért távozhattak a környékről, voltak, akik szerint a klímaváltozás, mások szerint táplálékaik túlhalászata miatt,azonban eltűnésük egybeesett két kardszárnyú delfin (más néven orka vagy gyilkos bálna) öbölbe érkezésével.

Ezek a ragadozók cápákra vadásznak, gyakran csak a májukat eszik meg. Az orkák akár 5,4 tonnásra is megnőhetnek, átlagos hosszuk 5-7 méter.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.