időjárás 26°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Elmebeteg-elmélet

Pilhál György
2019.03.11. 05:59

Néhány éve felröppent a hír, miszerint állítólag újranyitják Lipótmezőn az egykori pszichiátriai központot, az OPNI-t, ahol ezentúl idős demens betegeket ápolnának. Ennek igen örülnénk, bár lennének aktív korú rászorulók is. A „sárga ház” hajdan a magyar pszichiátriai ellátás csúcsa volt egészen 2007-ig, amikor a szociálisan (és pszichésen is) érzékeny Gyurcsány–Demszky-duó nemes egyszerűséggel bezárta az intézményt. A betegek egy része más kórházakba került, a többi az utcára… Hiába volt a sok tiltakozás, hiába magyarázta az akkori főigazgató, hogy mindennek súlyos következményei lesznek, érdekelte is az Láriferiéket. Arra is fütyültek, hogy sok OPNI-beteg hozzátartozója jelezte, képtelen ellátni családtagját, nem tud az ápolásáról gondoskodni.

A mostani kormányzat természetesen a megoldást keresi, az illetékes államtitkár jó múltkor azt nyilatkozta, hogy az átfogó fejlesztések már javában zajlanak. Ugyanakkor valahol azt olvastam, hogy az igazán modern pszichiátriai kezelés ma már a járóbeteg-ellátás felé tolódik, merthogy a betegeknek ez jobb, mint a hagyományos forma. A nyugat-európai országokban is ez a gyakorlat. (Mintha arrafelé kizárólag fölépült emberek alkotnák a korábbi pacientúrát…) Szakorvostól is hallottam már olyat, hogy nincs szükség „pszichiátriai gyárakra”, a gyógyszeres terápiáé a jövő, megváltozott a gyógyítási trend: a tabletták segítenek, nem a tébolydák.

Mértékadó kollégáik szerint viszont valójában a gyógyszergyárak pressziója áll e kétségbeejtő elmélet mögött. Azt is az újranyíló sárga házba kellene utalni, aki hisz nekik.