Sej, a mi lobogónk!

Értük, határon túli magyarjainkért is feszül az az 1848 méter hosszú nemzeti zászló, amellyel ma, március 16-án vonul majd végig 1848 ember a budapesti Andrássy úton.

2019. 03. 16. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baj van a magyar zászlókkal. Persze nem idehaza, csupán Erdélyben, ott is csak a buzgó hatóságoknál. Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa például minap körlevélben szólította fel körzetének polgármestereit, tartsák be a román lobogó kitűzésére vonatkozó törvényt, miszerint más államok zászlaját csak a románéval együtt szabad kitűzni, ráadásul kizárólag hivatalos események alkalmával. Ugyanígy keménykedett egy másik notabilitás, Sebastian Cucu, Kovászna megye kormánymegbízottja is. Utóbbi erőlködését Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád székely tömörséggel kommentálta: „(Cucu) teszi azt, amivel megbízták, amit elvárnak tőle, mi a lelkiismeretünk parancsát követve cselekszünk nemzeti ünnepünkön.” Ismeretes, a bukaresti képviselőház néhány évvel ezelőtt elfogadta, hogy a székelyföldi települések is használhatnak „más” zászlót – igaz, csak a román és az EU-lobogóval együtt. De már ez is óriási előrelépés… Elég, ha a közelmúlt hírhedt román politikusára, Gheorghe Funarra, Kolozsvár egykori polgármesterére gondolunk, aki még Mátyás király lovas szobra alá is feliratot rakatott, miszerint a magyar uralkodó – román. Amikor pedig az ottani magyar konzulátus homlokzatáról ellopták a kirendeltség zászlaját, azt nyilatkozta: a tolvajokat díszpolgárrá kellene avatni.

Értük, határon túli magyarjainkért is feszül az az 1848 méter hosszú nemzeti zászló, amellyel ma, március 16-án vonul majd végig 1848 ember a budapesti Andrássy úton. A nap végén egységnyire osztott óriás­lobogóból mindnyájuknak járna egy-egy darabka…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.