Megroggyant hordószónok

A közlési kényszerrel küzdő szerző az emelkedett esszé műfajt választotta kormánymószeroló szerzeményének.

2020. 12. 07. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha majd egyszer kötetbe rendezi pszichopatetikus műveit Gyurcsány Ferenc, abban méltán kaphat helyet a most december 5-én – éppen december 5-én! – fogant Megroggyantak című alkotása. (Ha nem lenne már foglalt, javasoltam volna egy frappánsabb címet: Egy őrült naplója.)

A közlési kényszerrel küzdő szerző az emelkedett esszé műfajt választotta kormánymószeroló szerzeményének, ám az – a merőkanállal porciózott pátosz következtében – végül csak szemináriumi álszentbeszéd lett. Veretesebb mondataiból ideemelem a legijesztőbbeket: „Az őrület, a hazugság, a tisztességtelenség szürke szmogja eddig bennünket fojtogatott miattuk, most őket fojtja meg. […] Öngyilkos vétófenyegetés, menthetetlen szövegek az európai gázkamráról, idióta gestapós primitívség, Adventet tépázó esőcsatornás menekülés. […] Az erőszak rendszerének édes, keserű csődje.” A költemény parnasszusinak szánt záró részét kezdő hordószónokok figyelmébe ajánlom: „Kormányozni ezt a többre érdemes országot. Hazánkat. […] Ez az egyetlen érvényes mércéje hazafiságunknak. […] Látva légszomjukat, vergődésüket, mi szabadabban lélegzünk, csillapodik a nyomás mellkasunkon. […] Iszonyatos romokon kell majd újraépíteni hazánkat.”

Ha kinevetgéltük magunkat, azért gondoljunk bele: fentieket az az ember adta közre, aki – éppen 16 éve – miniszterelnökként gyalázatos kampánnyal vezényelte le a kettős állampolgárságról szóló tragikus népszavazást. Azon a napon, amikor – ahogy kollégám írta minap – : „a nemzet jóérzésű része nem a sírba, hanem szégyenében süllyedt el”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.