Nem hódítani mentünk

A doni áttörésre emlékezünk ma. Hetvennyolc éve, 1943. január 12-én kezdődött a számunkra végzetes offenzíva.

2021. 01. 12. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A doni áttörésre emlékezünk ma. Hetvennyolc éve, 1943. január 12-én kezdődött a számunkra végzetes offenzíva. A kegyetlen orosz télben napok alatt eldőlt a sorsunk. A legfrissebb kutatások szerint a 2. magyar hadsereg, a sebesülteket és a hadifoglyokat is beleértve, mintegy százezer embert veszített. Ez történelmünk egyik legnagyobb tragédiája.

Ám nem úgy volt, ahogyan azt évtizedeken át szajkózták a kommunista történelemkönyvek, belénk ültetve a nemzetmegosztó gyűlöletet. Nem a hódítás vágya sodorta Magyarországot a Don-kanyarba, hanem az első világháború gyalázatos békediktátuma. Trianon fájdalma. Nem véletlen, hogy Horthy Miklóst utóbb még a győztesek sem tekintették háborús bűnösnek.

A megtaposott magyarságot Trianon után egyetlen remény éltette: a revízió. A „Nem, nem, soha!”. Erre azonban akkortájt kizárólag német (és olasz) segítséggel lehetett esélyünk; ennek viszont súlyos ára volt, belesodródtunk az újabb világégésbe. És Hitler benyújtotta a számlát. A Sztálingrádnál elakadó német támadás után jött a 2. magyar hadsereg számára a végzetes követelés: irány az orosz front! Nem volt apelláta. (Ha vonakodunk katonákat küldeni, azt alighanem a visszacsatolt területeink bánták volna.) Egy hatalmas, kétszáz kilométeres frontszakaszt kell volna tartania a rosszul felszerelt magyar hadseregnek, ám erre esélyünk sem lehetett az óriási túlerővel szemben. A többit már betéve tudjuk.

Nem hódítani indult a magyar baka – a trianoni igazságtalanság ellen harcolt egy eltévesztett csatamezőn.

Ne szégyelljünk ma égő gyertyát tenni az ablakunkba!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.